A görögök miatt jól jöhet, hogy még nincs magyar euró

Vágólapra másolva!
Magyarországnak még szerencséje is lehet, hogy nem vezette be korán az eurót - mondta egy, a magyar piacra most belépő befektetési alap vagyonkezelője, aki szerint az euró problémái miatt az egyébként jól teljesítő Szlovákia elveszítheti térségbeli előnyét.
Vágólapra másolva!

"A görög válság felnagyította a közösségi pénz használatának hátulütőit, ami egészén más megvilágításba helyezi az eurót, mint eddig. Azok az országok, amelyek eddig élvezték az euró előnyeit, most rengeteget veszíthetnek azáltal, hogy a befektetők ugyanazt a pénzt vásárolják meg egy görög vagy egy német beruházáshoz. Így például a 2000-es évek második felében csak "tátrai tigris"-nek nevezett Szlovákia most közel sem biztos, hogy örül annak, hogy régiós versenytársait megelőzve sikerült bevezetnie az eurót, a szlovák csoda eltűnhet emiatt" - mondta Szálkai András, az East Capital közép-európai portfóliómenedzsere.

A magyar piacon 2010-ben megjelenő befektetési alap igazgatója szerint a görög válság megnehezítheti az eurózónába belépni szándékozó országok útját, mivel keményen számon fogják kérni a gazdasági kritériumokat. Sőt, Angela Merkel német kancellár szerdai nyilatkozata szerint törekvés indulhat a szigorítás felé is.

Szálkai András az eurózóna jelenlegi állapotára való tekintettel azt mondta, hogy a még zónán kívüli országok "sem biztos, hogy sietni akarnak", illetve, hogy Magyarországnak "még szerencséje is lehet" ezzel.

Az East Capital szerint a kelet-európai piacot több tényező húzhatja a következő években. Az egyik az, hogy fejlődő piacokon belül a kínai, indiai és latin-amerikai befektetések túl drágák lettek, s a következő időszakban a tőke egy része a térségbe vonulhat át.

A másik, hogy az orosz gazdaság teljesítménye nagyban függ az olaj árától, amely várhatóan nem csökken az oroszok szempontjából kritikus 50 dollár alá a következő időszakban. A befektetők szempontjából azonban nem is az olaj az érdekes elsősorban, hanem az, hogy az abból származó nyereség visszaáramlik a fogyasztókat kiszolgáló szektorokba.

A magyar piacra lépő alap menedzsere szerint a Budapesti Értéktőzsde ugyan "nem szuper tőzsde, de nem is rossz". Egy esetleges régiós tőzsdének szerinte nincs valódi jelentősége, viszont a kisebb tőzsdei cégek számára problémát jelenthet, például a nyelvi korlát. A vállalatokat a helyiek jobban ismerik, és a viszonylag stabil árfolyamokhoz is nagyobb helyi tulajdonosi hányad szükséges.