Pénzgyűjtésért 20 millióra büntettek egy magánszemélyt

Vágólapra másolva!
Egy magánszemélyt bírságolt meg 20 millió forintra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Id. Bíró Zsolt más emberek hitelein keresztül szerzett forrásokat, ami jogosulatlan betétgyűjtésnek minősül.
Vágólapra másolva!

A PSZÁF engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység miatt 20 millió forint bírság megfizetésére kötelezte id. Bíró Zsoltot ma közzétett határozatában. A felügyelet egyúttal azonnal hatállyal megtiltotta, hogy a magánszemély e tevékenységét - különös tekintettel betétgyűjtést - a továbbiakban végezze.

A felügyelet vizsgálata szerint id. Bíró Zsolt magánszemélyként több ügyféllel kötött olyan megállapodást, amelyben vállalta, hogy az utóbbiak által pénzügyi vállalkozásoktól fölvett hitelek törlesztőrészleteit részben ő fizeti, ha az ügyfelek az általuk szándékozottnál magasabb hitelösszegeket vesznek föl, s a különbözetet átadják számára. A jogszabályok szerint ez üzletszerű pénzügyi tevékenységnek, betétgyűjtésnek minősül, amelyhez a PSZÁF engedélye szükséges.

A bírságok mértékének meghatározásakor a felügyelet figyelembe veszi többek között az elkövetett vétség súlyát, a pénzügyi piacokra gyakorolt hatását, az érintett ügyfelek számát, valamint azt is, hogy a törvénysértést elkövető magánszemély együttműködik-e a felügyeleti vizsgálat során. A bírság meg nem fizetése esetén a felügyelet végrehajtást indít el, és késedelmi pótlékot szab ki.

A felügyelet közleménye szerint további esetekben is vizsgálódnak, tehát lehetséges több magánszemély eltiltása és megbüntetése a jövőben jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt.