Matolcsy: Három év alatt harmadával kell csökkenteni az adóterheket

Vágólapra másolva!
A felálló kormánynak van forgatókönyve egy esetleges új válságra is - mondta az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában a leendő nemzetgazdasági miniszter. Az adócsökkentési tervekről Matolcsy György annyit árult el, hogy a következő három évben harmadával kell mérsékelni a hazai adóterheket.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György azt mondta, hogy idén 5-6 százalékon kívánják tartani az államháztartás hiányát, amely szerinte az új kormány növekedéscentrikus gazdaságpolitikája nélkül sokkal magasabb lenne, mint amennyivel a távozó kormány tervezett. Az adócsökkentési tervekről Matolcsy György annyit árult el, hogy a következő három évben egyharmadával kell mérsékelni a hazai adóterheket.

A jegybank elnökének együttműködési ajánlatára Matolcsy azt mondta: bár ellenzéki közgazdászként ő is sokat bírálta a nemzeti bank politikáját, gazdasági miniszterként együtt kell működnie a mindenkori jegybankelnökkel.

Matolcsy április végén a Heti Válasznak adott interjújában azt mondta, hogy "csak közgazdasági és csak adózási technikákkal nem lehet" kezelni a demográfiai válságot, de az adórendszer átalakítása is egyike azon feltételeknek, amelyek szükségesek a népességfogyás megállításához.

A miniszeter akkor azt mondta, hogy elsősorban elérhető otthonra van szükség szerinte, segíteni kell a kismamák munkába való visszatérését. Matolcsy a harmadik helyre sorolta az adózási kérdéseket, negyedikre az óvodai és bölcsődei ellátás javítását, végül divattá tenné a gyermekvállalást.

Az adózással kapcsolatban Franciaországot nevezte meg követendő példaként: ott a legalább három gyermeket nevelő családokban a szülőknek nem kell adót fizetnie. "Nekünk is ez a célunk" - mondta erre Matolcsy (a háromgyerekesek adómentességéről itt olvashat részletesen).