Estére lejtőre került a forint, 200 fölé ment a svájci frank

Vágólapra másolva!
Széles sávban mozgott a forint a csütörtöki kereskedésben. A reggeli gyengülés után erősödött, kora este azonban megint a negatív irányba indult a magyar deviza, így az euró 282, a dollár 224, a svájci frank pedig 200 forint fölé került.
Vágólapra másolva!

Eseménydús napja volt a forintnak, amely kora este lejtőre került. Nem sokkal 21 óra előtt már 282 forint járt az euró jegyzése a nemzetközi devizapiacon, míg napközben 277, reggel pedig 280 forint körül járt az árfolyam

Ezzel párhuzamosan a dollár jegyzése a reggeli 220 forintos szintről első körben 217 forintig esett, kora este viszint már 224 forintnál többet kértek érte a piacon. A svájci frank ekkor 200 forint felett volt.

Félelem a piacokon

A forint árfolyamát a görög válság alakulásával párhuzamosan változó nemzetközi befektetői hangulat határozza meg, elemzők már szerdán azt jelezték, hogy az euró átlépheti a 280 forintos szintet. Csütörtökön nem nyugodtak meg a kedélyek, a peszimizmus volt az úr, így az euró áttörte ezt a lélektani szintet.

A befektetők továbbra is félnek attól, hogy a görög válság átterjed Spanyolországra és Portugáliára is. Az említett országok költségvetési gondjai miatt a befektetők bizalma megrendült az eurózónában és ezért az euróban lévő befektetéseiket igyekeznek felszámolni és biztonságosabb célpontok felé veszik az irányt. Ezzel párhuzamosan pedig a kockázatosabbnak tartott eszközöktől, így például a forinttól is elfordulnak. Ebben a piaci hangulatban a dollár erősödött az euróval szemben és a forint is lejtőre került.

Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője szerdán azt nyilatkozta, hogy az eladási hullám ellenére nem aggasztóak a forint kilátásai. A monetáris politika rendelkezik a megfelelő eszköztárral a forint árfolyamának a magyar gazdaság szempontjából optimális tartományban tartásához. Az MNB tartalékszintje lehetővé teszi a beavatkozást a forint árfolyamának védelmében. Ahogy a forint erősödését a görög válság elmélyülését megelőző időszakban támogatta a piaci optimizmus, a negatív nemzetközi hangulat is csak átmeneti kilengést idézhet elő a 270-285 forintos tartományhoz képest - fogalmazott a szakember.

A forint egyébként a múlt eleje óta gyengül, pedig a hét elején még a Fidesz biztos választási győzelmének örült a piac. Akkor még 262-263 forintba került egy euró, vagyis az európai fizetőeszköz másfél hét alatt közel 20 forinttal drágult.