Ázsiát is megrengette a New York-i zuhanás

Vágólapra másolva!
Egészen a G7-ig érnek a feltehetően a görög válsággal összefüggő, csütörtök esti New York-i tőzsdezuhanás hullámai. A japán jegybank pénzt pumpál a piacokra, az amerikai tőzsdefelügyelet vizsgálódik. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Ázsiában is zuhantak a részvényárak pénteken a New York-i hatalmas esés után - jelentette a Reuters. A tokiói tőzsde Nikkei indexe 3,1 százalékot csökkent, több mint egy éve a legrosszabb napját tudta le. A szöuli Kospi index 2,2, az ausztrál S&P/ASX index 2, az ázsiai-csendes-óceániai térség összesított MSCI mutatója 2,4 százalékos mínuszba került.

"A piacok biztonságérzetének javítása végett" kétezer milliárd jent pumpál a piacokra a japán jegybank (Bank of Japan), ez a pénzügyi válság csúcsa, 2008 decembere óta a legnagyobb efféle beavatkozása - számolt be a Financial Times. A dolláréhséget csillapító lépés a brit lap szerint a görög válság miatti világméretű aggodalmak súlyosságát bizonyítja.

Megvizsgálja az amerikai tőzsdepiaci felügyelet, hogy nem egyes brókerek szándékos manipulációja okozta-e a csütörtöki tőzsdepánikot, illetve bizonyos cégek nem profitáltak-e belőle illegálisan - értesült a BusinessWeek. A felügyelet gyanúját alighanem az keltette föl, hogy nem jelent meg olyan hír, amely ilyen drasztikus esést indokolt volna.

Konferenciabeszélgetést tervez péntekre a világ legerősebb gazdaságait (USA, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország, Kanada) tömörítő G7 szervezet a görög válság ügyében - írja a Bloomberg. Naoto Kan japán pénzügyminiszter szerint nem valószínű, hogy intézkedésekről, például devizapiaci bevatkozásról döntenének a megbeszélésen.

Letartóztatták a 2008-ban összeomlott, majd államosított izlandi bank, a Kaupthing vezérigazgatóját - írja a BBC internetes oldala. Hreidar Mar Sigurdssont egyebek mellett sikkasztással, piacmanipulációval és dokumentumok meghamisításával gyanúsítja az ügyészség.