Eufória a pesti tőzsdén, száguld az OTP

Vágólapra másolva!
A nemzetközi hangulatnak megfelelően a vevők vették a kezükbe az irányítást a hétfői piacnyitás után, 11 óra után a BUX bő 9 százalékos pluszban volt, ekkor a vezető részvények közül az OTP már bő 10 százalékos pluszban járt.
Vágólapra másolva!

A pesti tőzsde irányadó indexe igazolta az elemzői várakozásokat: 11 óra után 23 470 pontnál tartott, ami 9,5 százalékos plusz jelent a pénteki záráshoz képest.

Ekkor az OTP-részvények árfolyama 6660 forintnál járt, ami 13 százaékos emelkedést jelent. A Mol ezzel párhuzamosan 9,6 százalékkal 19 670 forintra drágult. A Magyar Telekom árfolyama 7,4 százalékkal 671, a Richteré pedig 6,7 százalékkal 41 600 forintra ugrott. Az erős vételi nyomásban az OTP és a Mol árfolyama is 10 százalékkal emelkedett, ezért fel kellett függeszteni a részvények kereskedését, majd újraindult mindkét papír eladása forgalma.

Az uniós csomag miatt lőttek ki az árfolyamok

A régen látott optimizmus z euró védelmében a hétvégén összerakott 750 milliárd eurós mentőcsomag miatt alakult ki. Az uniós pénzügyminiszterek megállapodtak abban, hogy az euró elleni spekulációs támadások és a görög válság továbbterjedésének megakadályozása, illetve a pénzügyi gondokkal küzdő európai államok megsegítséére 500 milliárd eurós hitelkeretet hoznak létre. Ezt az összeget a Nemzetközi Valutaalap 200 milliárd eurós csomagja kiegészíti.

Az eurózóna perifériáján lévő országok (Spanyolország, Portugália, Írország) problémái és a görög válság miatt az euróban megrendeül a befektetők bizalma és ez hatalmas esést hozott a múlt héten a tőzsdéken, így a magyar parketten is. Balásy Zsolt, a Concorde elemzője a hétfői niytás előtt közölte: ha a mentőcsomag nyomán a nemzetközi piacokon kialakult optimizmus tartós lesz, akkor nem csak korrekcióra lehet számítani, hanem ismét emelkedő trend várható a magyar részvénypiacon. A vezető magyar részvényeknek van honnan visszapattaniuk, miután a múlt héten a régióban is a leggyengébb volt a magyar piac, így Balásy Zsolt szerint akár 5-10 százalékos emelkedések sem kizárhatóak hétfőn.

Meredek emelkedéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék is, hasonló okokból, mint a BUX. A londoni tőzsde vezető mutatója, a Footsie 3 százalékkal, a frankfurti DAX index 3,3 százalékkal, a párizsi CAC-40 mutató pedig 5,71 százalékkal erősödött a kereskedés indulása után.