A Toyota számain nem látszódnak a visszahívások

Vágólapra másolva!
A tömeges visszahívások ellenére pozitív eredménnye üzleti évét a Toyota, amely egy évvel korábban még veszteséges volt.
Vágólapra másolva!

A márciusban zárult üzleti évében 209 milliárd jenes - 2,3 milliárd dolláros - nettó eredmény ért el, szemben az előző pénzügyi évben felhalmozott 437 milliárd jenes veszteséggel, a működési eredméány pedig 147 milliárd jenre rúgott.

A Toyota februárban még azt valószínűsítette, hogy a közel 10 millió autót érintő visszahívások miatt negatív működési eredménnyel zárják az évet, a meghibásodásokból fakadó költségek azonban egyelőre nem rontották a mérleget. A cég megőrizte vezető pozícióját számos piacon, így például hazájában, Japánban továbbra is a Prius a legkelendőbb modell. A hibridautó népszerűségét jelzi, hogy a vásárlók 6 hónapig vannak a várólistán.

Az eredményhez az agresszív értékesítési politika és a költségcsökkentés is hozzájárult. A kiadások lefaragásával az egy évvel korábbi 8 millió darab eladott gépjárműről 7 millió darabra szorították le azt a határt, amelyet átlépve a nyereséges zónába ér a társaság. A Toyota 7,24 millió gépjárművet értékesített az elmúlt üzleti évben. A társaság várakozásai szerint a jelenlegi, 2011 márciusáig tartó üzleti évben 7,29 millió darabra nő az értékesítés, a működési eredmény pedig 280 milliárd jen lesz.