Alig csökkent az infláció üteme, száguld az üzemanyagár

Vágólapra másolva!
Áprilisban 5,7 százalék volt az infláció üteme, ami ugyan kisebb mint a márciusi adat, de több a piaci becslésnél. Az úgynevezett "nyugdíjas fogyasztói kosár" ezúttal átlagon alul drágult, 4,6 százalékkal. Az üzemanyagárak jelentőset ugrottak: tavaly óta több mint 25 százalékkal emelkedtek.
Vágólapra másolva!

Tavaly áprilishoz képest 5,7 százalékkal drágultak átlagosan a fogyasztói termékek. Európai összehasonlításban a magyar adat magasnak számít, hiszen több országban deflációt (árszínvonal-csökkenést) mértek: Lettországban 4 százalékkal lettek olcsóbbak a termékek átlagosan. A 27 uniós tagállamban átlagosan 1,9 százalékos volt az infláció.

Az élelmiszerárak áprilisban átlagon alul drágultak, 2,4 százalékkal lettek alacsonyabbak az egy évvel ezelőttihez képest. Ugyan a kávé 10,6, a tojás 6,6, a házon kívüli étkezés ára pedig 6 százalékkal drágult, de olcsóbb lett a cukor (9,9 százalékkal), a liszt (7,7 százalékkal) és a sertéshús (7,1 százalékkal).

A többi termék esetén 11,2 százalékos emelkedést mért a KSH. Jelentős drágulás következett be az üzemanyagoknál: 25,2 százalékkal emelkedett az árak. A gyógyszerek 7,2 százalékkal, a szeszesitalok és dohányáruk 10,9 százalékkal drágultak.

Az energiaárak összességében átlagon alul nőttek, de míg az áramár 12,3 százalékkal megugrott, addig a távfűtésé 18,5 százalékkal csökkent. Alig változott a tartós fogyasztási cikkek átlagára (2,1 százalék) és a ruházati termékeké (0,1 százalék).

A KSH által számol úgynevezett "nyugdíjas fogyasztói kosár" 4,6 százalékkal, tehát átlagon alul drágult. A hivatal mér úgynevezett változatlan adótartalmú árindexet is, ez 1,5 százalékos emelkedést mutat.

A Reuters április 22-én közölt felmérésében az elemzők átlagosan 5,47 százalékos inflációt vártak áprilisra. A legalacsonyabb becslés 4,6, míg a legpesszimistább 6 százalékos pénzromlással számolt éves szinten. A felmérés szerint 2010, illetve 2011 végén 3,4, majd 2,93 százalékos lesz az infláció, mindkét érték valamivel magasabb a márciusban becsültnél.

A márciusi inflációs érték 5,9 százalék volt, ami magasabb lett a vártnál. Az akkori Reuters-felmérés ugyanis átlagosan 5,57 százalékos ütemről szólt. Az előző adatban az üzemanyag, a ruházati cikk- és az élelmiszerárak nőttek leginkább.

A Magyar Nemzeti Bank becslése szerint az inflációs ütem 2010-2011 fordulóján csökken a 3 százalékos célérték alá. Mivel ez a cél várhatóan nem kerül veszélybe, ezért a jegybanknak nem kell emiatt leállítania a kamatcsökkentési periódust, az lényegében csak a befektetői bizalom szintjétől függ.