Bernanke: A görög válság elérheti az amerikai bankokat

Vágólapra másolva!
A Fed elnöke szerint az amerikai bankokra is hatással lehet a görög válság, ezért lépniük kell. Bernanke keddi meghllgatásán közölte: a válság megállítása érdekében szükség volt arra, hogy a Fed dollárt pumpáljon az európai rendszerbe.
Vágólapra másolva!

Jóllehet a görög adósságválság európai probléma, hatással lehet az amerikai bankokra, ha nem kezelik - mondta Ben Bernanke az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke keddi kongresszusi meghallgatásán.

Az elnök az amerikai szenátus bankügyi bizottsága előtt közölte, az európai pénzügyi válság terjedésének megakadályozásához szükség volt arra, hogy a Fed devizacsere-ügyletek keretében dollárral lássa el az Európai Központi Bankot és több külföldi központi bankot az esetleges dollárlikviditási feszültségek enyhítésére

Richard Shelby szenátor a zárt ajtók mögötti meghallgatás után azt mondta, szerinte a felújított devizacsere-ügyletek nem jelentenek gyógyírt. "Kemény a helyzet, ez nem gyógyír, vagy megoldás, ez egy nagy sebtapasz" - fogalmazott. Bob Corker, a bizottság egy másik tagja pedig azt mondta: a szenátorok nem nagyon ellenkeztek a felújított devizacsere-ügyletek miatt. Bernanke tájékoztatást adott az európai pénzügyi válság részleteiről, egyben biztosította a szenátorokat az amerikai központi bank biztonságáról.