Adómentességet vár el a FIFA a vb-kandidálóktól

Vágólapra másolva!
Széles körű adómentességet vár el a FIFA a vébét rendezni vágyóktól, miközben ő maga nem fizet adót Svájcban; nem találták még meg a múlt heti tőzsdekáosz okát, de 10 000 ügyletet törölt a Nasdaq -külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A BBC készített egy összeállítást, amelyben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) anyagi követelményeit sorolja fel. Ebből kitűnik, hogy a jelentkező országoknak számos pénzügyi teljesítést kell vállalniuk, hogy elnyerhessék a rendezés jogát - s mindezt bizalmasan kell kezelniük.

A BBC szerint a rendező országnak széleskörű adómentességet kell adnia a FIFÁ-nak és társszervezeteinek, miközben a szövetség - közhasznú szervezetként - nem fizet adót székhelyén, Svájcban. Ezt az államnak kell garantálnia, mint ahogy azt nyolc esetben tette a brit kormány, amely támogatja a nagy-britanniai rendezést. Arról, hogy a játékosok jövedelme is kedvezményezett lenne nem adott tájékoztatást a FIFA bizalmasságra hivatkozva.

A FIFA közben 100 millió dollárral növeli a dél-afrikai világbajnokság rendezési büdzséjét, hogy biztosítsa az edzőtáborok felszerelését. A brit sportdiplomaták elégedetlenek voltak az edzőtábor helyszínével a decemberi látogatásukkor - írja a BBC.

Az amerikai pénzügyi felügyelet egyelőre nem talált meg az okát a múlt heti tőzsdekáosznak. A május 6-i kereskedésben óriási zuhanásokat tapasztalt a piac, több mint 200 papírt ki is vettek a forgalomból, mivel gyakorlatilag minden értéküket elveszítették. Az első hírek szerint egy betű elütése okozta a problémát (million és billion, magyarul millió és milliárd), de erre nem találtak bizonyítékot. A felügyelet tovább vizsgálódik - írja a Reuters.

A Nasdaq tőzsdén több mint 10 000 ügyletet töröltek a szélsőséges árfolyammozgás miatt - derült ki a tőzsde helyettes elnökének, Eric Nollnak keddi előkészített vallomásából. Az amerikai csütörtöki kereskedés 2.40 és 3 óra közötti, legalább 60 százalékos elmozdulást hozó ügyleteit törölték, ami sok befektetőt felháborít, másokat viszont megnyugtat. Volt olyan papír, amelyik hirtelen értékének 99 százalékát elveszítette, majd gyorsan visszadrágult ez alatt a 20 perc alatt - írja a Reuters.

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint az eurózóna reformra szorul. A Financial Timesnak azt mondta, hogy nagy lépést kell tenni az összehangolt, határokon átívelő költségvetési politikáért. A felhívás azután érkezett, hogy az eurózóna tagállamok egy óriási, 500 milliárd eurós készenléti csomag létrehozására tettek ígéretet, amit az IMF 250 milliárddal kiegészít.