Vágólapra másolva!
Saját tagjainak bércsökkentéséről döntött első, csütörtöki ülésén az új brit kormány. A Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták koalíciójával létrejött kabinet csütörtökön tartotta első, teljes körű hivatalos ülését, és a konzervatívok korábbi ígéretének megfelelően, határozatot hozott a miniszterek javadalmazásának 5 százalékos, azonnali hatályú csökkentéséről.
Vágólapra másolva!

A toryk ezt a tervüket még ellenzékben bejelentették, a közalkalmazotti szférát érintő más szigorításokkal együtt. George Osborne pénzügyminiszter a Konzervatív Párt tavaly őszi éves kongresszusán, akkor még a konzervatív árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltjeként közölte: 2011-től csak a tűzvonalban szolgáló katonák, valamint az évente 18 ezer fontnál (5,4 millió forintnál) kevesebbet kereső közalkalmazottak kaphatnának fizetésemelést, a közszférában dolgozók zömének fizetését a konzervatív kormány legalább egy évre befagyasztaná. Ez utóbbiról egyelőre nincs hivatalos döntés.

A gazdaság élénkítésére és a bankok megmentésére fordított összegek békeidőben soha nem mért szintre, előzetes becslések szerint a hazai össztermék (GDP) 12 százalékának közelébe duzzasztották a márciussal zárult pénzügyi évben a brit államháztartási hiányt.

David Cameron miniszterelnök első nemzetközi sajtóértekezletén kijelentette: egyetlen újkori brit kormány sem örökölt a jelenlegihez hasonló, rettenetes gazdasági helyzetet. A koalíciós megállapodásban az idei évre egyelőre 6 milliárd font (csaknem 1800 milliárd forint) közvetlen kiadáscsökkentési terv szerepel, ám ez eltörpül a független elemzők által szükségesnek tartott szigorítás mértéke mellett.

Az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző központ, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) nemrégiben kiadott átfogó prognózisa szerint hozzávetőleg 100 milliárd fontos (csaknem 30 ezer milliárd forintos) költségvetési kiigazítást kell végrehajtania az új brit kormánynak ahhoz, hogy középtávon fenntartható legyen a brit államháztartás finanszírozása.

Mervyn King, a Bank of England, a brit jegybank kormányzója nem hivatalos értesülések szerint még a múlt csütörtöki választások előtt egy magánbeszélgetésen kijelentette: a szükséges megszorító intézkedések miatt a következő brit kormányt megalakító párt "egy teljes nemzedéknyi időre kikerül a hatalomból" kormányzati mandátumának lejárta után.