Egy vagyont veszíthet Stohl a balesete után

Vágólapra másolva!
Az ittas vezetés esetén a biztosítók nem fedezik az autósok kárát, ezért a szombaton balesetet okozó Stohl Andrásnak többmilliós kiadásokkal kell számolnia. Behajtja rajta a sérült autók után kifizetett összeget a kötelező biztosítást intéző cég, és beperelheti a baleset sérültje is.
Vágólapra másolva!

Stohl András számára anyagilag komoly érvágást jelenthet a hétvégén okozott baleset. A színész több munkára szóló megbízástól is elesett és komoly kiadásokkal kell számolnia a biztosítások ittasságra vonatkozó szabályai miatt.

A tudatmódosító szerek hatása alatti vezetés ugyanis szándékos károkozásnak minősül, ezért a biztosítók eleve kizárják, hogy ilyen esetekben fizessenek az ügyfélnek.

Casco vs. kötelező

Ebből a szempontból a casco- és a kötelező biztosítás különbözőképpen működik. A kötelező biztosítás szabályozásában a legfontosabb a vétlen károsult védelme, ez annyit tesz, hogy a biztosító mindenképpen fizet a károsultaknak. Ha bebizonyosodik, hogy a károkozó ittasan vezette az autót, a biztosító a kifizetés után a károkozón hajtja be az összeg egy részét. A törvény ugyanis felső plafont szab, maximum másfél millió forintot hajthat be a károkozón - mondta az [origo]-nak Rácz István, a Biztosítás.hu internetes portál ügyvezető igazgatója.

Tehát egyértelmű a helyzet: a balesetben vétlen autósok kárát Stohl András által kötött kötelező biztosítás fedezni fogja. Még akkor is fizetne helyette a biztosító, ha Stohlnak nem lett volna érvényes kötelezője. Ebben az esetben a Magyar Biztosítási Szövetség (Mabisz) kártalanítási alapjából rendeznék az okozott kárt, de utólag behajtanák rajta a kifizetett összeget. Vagyis Stohlnak minden bizonnyal milliókat kell fizetnie, a szinte totálkárosra tört autók után, ráadásul a saját autójában keletkezett kár tekintetében sem számíthat pénzre.

A casco biztosítás annyiban más, mint a kötelező, hogy ott nem visszakövetelik az ittas vezetőn a kifizetett kárt, mint a kötelezőnél, hanem ki sem fizetik azt - mondta Rácz István. Stohl egyébként egy nagy értékű, Subaru Foresterrel okozta a balesetet, így ez is akár 10 milliós tételt jelenthet.

A biztosítási oldalról további probléma lehet, ha a vétlen autós esetleg maradandó sérülést is szenvedett a balesetben. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a vagyoni kár mellett a személyi sérüléses és a nem vagyoni károkat is követelni fogja a biztosító a baleset okozóján. Indokolt esetben a bíróság akár úgy is dönthet, hogy életjáradék fizetésére kötelezi a károkozót, ami havi állandó kiadást jelent.