A "deficitbűnösök" miatt gyengülhet a forint és az euró

Vágólapra másolva!
Hétfőn ismét viszonylag széles sávban mozgott a forint, ami mutatja a piac iránykeresését a múlt héten eufóriát jelentő mentőcsomag bejelentése után. A forint délutánra a 278-as szintre került, de előtt járt 279 fölött és 276,5 alatt is.
Vágólapra másolva!

A piaci kockázatkerülés erősödése adta meg hétfőn a nemzetközi devizapiacokon a kereskedés alaphangját a kereskedők szerint. Az euró négy éves mélypontra, 1,2233 dollárra gyengült, áttörve a 2008 végén kibontakozó pénzügyi válság idején beállított 1,2329-es éves mélypontját is. A legerősebb euró árfolyam hétfőn 1,2414 dollár volt. A piacon az euró további gyengülésére számítanak.

Az euró gyengülését nem fékezte meg a Görögországnak - és a többi törlesztési nehézségek elé néző euróövezeti tagállamnak - összeállított 750 milliárd eurós EU-IMF segélycsomag, mivel a piac ebben még nem látja biztosítékát a költségvetési fegyelem tartós helyreállításának és a versenyképesség fokozásának a "deficitbűnösök" körében. A piacon alapvetően az euró további gyengülésére számítanak, ami a forint árfolyamára is gyengítőleg hat.

A csomag híre május 10-én terjedt el a piacon, ekkor hatalmas erősödésnek indultak az árfolyamok. A múlt hét további részében viszont az eufória fokozatosan átadta helyét a bizonytalankodásnak, mivel a részletek nem ismertek, illetve a költségvetések még nem kerültek az alacsony deficit pályájára.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint "hiába kedvező a térség kockázati megítélése, egy ilyen általános nemzetközi bizonytalansági hullám, mint a mostani, rendesen odavág a forintnak is".

Az euró fél hatkor 278,15 forintot, a dollár 225,37, a svájci frank 198,46 forintot ért.