A forint miatt marad csúcson a benzinár

Vágólapra másolva!
Majdnem húsz százalékkal zuhant az olaj ára az utóbbi két hétben, a magyarországi benzinárakat azonban aligha fogja jelentősen lenyomni ez a trend, a forint ugyanis ezalatt jelentősen gyengült a dollárhoz képest. A Mol ezen a héten nem változtat nagykereskedelmi árain.
Vágólapra másolva!

Hétfőn 70 dollár alá csökkent egy hordó nyersolaj ára a New York-i árutőzsd elektronikus kereskedésében, ilyen keveset legutóbb február 5-én adtak érte. Május eleje óta - amikor több mint másfél évi csúcson, 87,15 dolláron állt - bő 18 százalékkal lett olcsóbb az olaj.

Az áresés fő oka az európai adósságválság miatt világszerte tapasztalható pesszimizmus: a gazdaság gyengélkedése általában az olaj iránti kereslet mérséklődésével jár együtt. "A helyzet ugyanaz, mint a Lehman-csőd után, csak a hatások enyhébbek" - idézett a MarketWatch egy iparági szakértőt.

A kőolaj olcsóbbodásának előbb-utóbb meg kellene jelennie a benzin árában is - hogy mennyi idő elteltével, az függ a finomítók aktuális készleteitől és a szállítási útvonalaktól is. Magyarországon azonban az üzemanyagok magas adótartalma eleve korlátozza ezt a hatást, és a forint utóbbi hetekbeli gyengülése is ellene dolgozik.

Nagyon megerősödött a dollár

A dollárt ugyanis május első napjaiban még 204-205 forinton jegyezték, ma pedig 225 forintot adnak érte. Ez nagyjából 10 százalékos elmozdulást jelent. A dollár más devizákkal szemben is erősödött, és részben ez a tényező is áll az olajár süllyedése mögött.

"A dollárárfolyam emelkedése valóban kioltja az olajáresés hatását. Így összességében feltehetően csak pár forintos árváltozást okozhat a magyarországi benzinkutaknál az olajár csökkenése" - mondta az [origo] kérdésére Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója. Megjegyezte, mivel a benzin és a gázolaj egyaránt önálló tőzsdei termék, ezek kereslet-kínálati viszonyai is alakítják az üzemenyagárakat, nem mozognak teljesen együtt az olajéval.

Szűcs Örkény, a Solar Capital brókercég vezérigazgatója érdeklődésünkre azt mondta, a legfrissebb olajárszint kicsit csalóka, mert most futnak ki a júniusi szállításra érvényes utolsó ajánlatok, ezért volt ilyen látványos hétfőn a csökkenés.

Ha tovább csökken az ár, az OPEC (az olajexportáló országok szövetsége) hamarosan feltehetően lépni fog. Egy kuvaiti kormánytag korábban a 65 dollárt említette olyan árszintként, ahol az OPEC visszafogná a termelést. A világ olajának 40 százalékát kitermelő szervezet következő ülése október 14-én lesz, Bécsben.



Az MTI piaci forrásból úgy értesült, a Mol ezen a héten nem változtat a hazai nagykereskedelmi üzemanyagárakon. Egy héttel korábban a 95-ös benzin bruttó 2 forinttal 343 forintra, a dízel 3 forinttal 324-re drágult, ezzel a benzin új csúcsot ért el.