Esés a pesti tőzsdén, brókerek szerint most érdemes vásárolni

Vágólapra másolva!
Rossz hangulatban indíult a kereskedés a magyar tőzsdén. A Concorce üzletkötője szerint a jelenlegi negatív hangulatban érdemes vásárolni.
Vágólapra másolva!

A budapesti tőzsde indexe, a BUX a hétfői nyitás után 22 708 pontra esett, ami jelentős, több mint 2 százalékos csökkenésnek felel meg.

A rajt megfelel az elemzői várkaozásoknak, Balásy Zsolt, a Concorde üzletkötője azt mondta, a magyar piacon csökkenés várható az európai piacokhoz hasonlóan. "A világ az euró jövőjéért aggódik, újra akadozik a bankközi hitelezés, a német, az osztrák és a svájci kisbefektető az aranyba menekül, ami mind az értékpapírok árfolyamesését vetíti előre" - mondta a szakember, aki úgy látja, ennyire negatív hangulatban inkább vásárolni kell.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletkötője szintén süllyedést várt a kezdés előtt. A kérdés, hogy a vesztségből lesz-e napközben visszapattanás és mi lesz a nap végén. Ha vesztségben marad a tőzsde, akkor az árfolyamok további erőteljes esésére lehet számítani - tette hozzá Sőre.

Fókuszban a hiányszámok

Nagyon pesszimista a hangulat, ugyanakkor a devizapiacok, amelyek először estek el és akkor hatalmasat, most visszafogottabban folytatják a korábban megkezdett süllyedést, most éppen a részvénypiacokon van a sor - derül ki az Erste piaci kommentárjából. Az sem kedvez a hangulatnak, hogy a görögök be akarják perelni az amerikai befektetési bankokat mondván, szerepet játszottak abban, hogy a csődközelbe sodródott az ország. Közben az Európai Unió továbbra is tanácskozik, hogy kellő költségvetési lefaragásokat érjenek el az országokban, ahol ez szükséges (görög, portugál, spanyol, stb.).

A mostani piaci hangulatban a befgektetők leginkább a hiányadatokat nézik. Magyarország példája is ezt mutatta, hatalmasat zuhant tavaly a GDP, de ez senkit sem érdekelt, mert jelentős fiskális kiigazítást ért el az ország. Persze a fentebbi esetekben még nagyobb kiigazításra van szükség, amely még nagyobb zuhanást tud okozni. Öröm az ürömben, hogy most a viszonylag kedvezőbb világgazdasági helyzet megkönnyítheti ezen országok kilábalását a recesszióból, amelyet a méretes kiigazítások fognak okozni - vélik az Erste szakértői.