120 ezer cég ellen folyik adóvégrehajtás

Vágólapra másolva!
Hetente átlagosan 5365 vállalkozás ellen rendelnek el adóvégrehajtást, az elmúlt egy évben folyamatosan mintegy 120 ezer vállalkozás neve szerepelt az adóvégrehajtás alá vont cégekről készült listán - közölte a feketelista.hu. A vállalkozások eddig több mint 1600 milliárdos adóhátralékot halmoztak fel.
Vágólapra másolva!

A 120 ezer cégnév között több mint 55 ezer már legalább egy éve szerepel a listán. Az adóhivatal minden héten nyilvánosságra hozza a folyó adóvégrehajtás alatt álló cégek névsorát, s ez további tíz állami nyilvántartás adataival együtt kerül fel a feketelista.hu portálra. A honlap az adószám segítségével összefűzi és cégekhez köti az állami nyilvántartásokban a vállalkozásokra vonatkozó információkat, így egy-egy cégről azonnal láthatóvá válik, hogy adóvégrehajtás vagy más eljárás is folyik-e egy cég ellen.

Az adóhatóság kimutatásai szerint a vállalkozások eddig több mint 1600 milliárd forint adóhátralékot halmoztak fel, van olyan cég, amelynek az adótartozása már megközelítette a tízmilliárd forintot. Évről évre 8-10 százalékkal nő az adóvégrehajtás alá vont cégek száma.

Sok a már nem működő cég

Az adóhatóság kimutatásai szerint a behajtás alá vont társaságoknak mintegy háromnegyede már nem működő cég. Felszámolás esetén az adósság behajtásának alig egy-másfél százalékos az esélye. Amennyiben nem sikerül a behajtás, az adóhatóság kezdeményezi a cég felszámolását, illetve "fantomizálódása" esetén az adószám-, valamint a cégbírósági törlést.

Ez év első negyedévében 33 ezer végrehajtási eljárás indult, miközben 30 ezer ügy fejeződött be. Összesen 616,6 milliárd forint tartozás állt végrehajtás alatt. A jelenleg végrehajtás alatt álló cégek között 25 olyan található, amely ellen egymilliárd forintot meghaladó adótartozás miatt folyik a végrehajtás, a legnagyobb összeg 6,7 milliárd forintra rúg. Közülük azonban már csak négy tekinthető működőnek, a többiek felszámolás alatt állnak.