APEH: Veszélyhelyzetben csúszhat a bevallás

Vágólapra másolva!
Igazolási kérelemmel lehet bizonyítani az APEH felé, amennyiben veszélyhelyzet miatt nem tudja valaki teljesíteni időre adóbevallási kötelezettségét.
Vágólapra másolva!

A napokban tapasztalt időjárási körülmények által előidézett okok következtében előfordulhat, hogy az adózó nem tud határidőben eleget tenni bevallási és/vagy befizetési kötelezettségének. Ez esetben lehetőség van az akadály elhárulása után a bevallás benyújtásával, illetve befizetéssel egyidejűleg indokolt igazolási kérelmet benyújtani, amellyel adózó kimentheti a késedelmét - áll az APEH közleményében.

Az elektronikus úton benyújtott bevallások esetén az igazolási kérelmet papír alapon kell eljuttatni az adóhatósághoz.

Így olyan, mintha az adózó határidőben teljesítette volna kötelezettségét. Ebben az esetben a késedelmes teljesítés miatti szankció kiszabásától az adóhatóság eltekint. Mivel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kihirdetett veszélyhelyzet áll fenn, ezért a térségben a természeti körülmények által akadályoztatott ügyfél részéről nem szükséges részletes indoklás az igazolási kérelemben, elegendő a veszélyhelyzetre való hivatkozás.

Az szja-bevallások határideje május 20., azaz szerdáig kell postára adni, illetve elektronikus úton elküldeni a kitöltött és aláírt bevallási dokumentumokat.