Végletekig leegyszerűsített adórendszert ígér Orbán

Vágólapra másolva!
A kisebb adók eltörlését, az adórendszer egyszerűsítését, középszintű közigazgatási átalakítást és a kkv-pályázatok egyszerűsítését ígérte a nemzeti konzultáció szerdai fordulóján Orbán Viktor leendő miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Végletekig leegyszerűsített adórendszer kell. A söralátét maga lesz a csoda - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, kijelölt miniszterelnök a nemzeti konzultáció második ülésén. Orbán Viktor - aki korábban azt mondta, hogy az új adórendszer olyan egyszerű lesz, hogy a bevallás rá fog férni egy söralátétre - ezzel arra reagált, hogy Demján Sándor, a VOSZ elnöke az ülésen korábban azt mondta: csodák márpedig nincsenek, a kormánynak a munkavállalást kell támogatnia.

Orbán azt is elmondta, hogy a kis adókat, vagyis azokat, amelyeknél a begyűjtés többe kerül, mint a begyűjtött pénz, el kell törölni. Ezen felül vannak olyan keresetek is, amelyek az "adórendszeren kívüliek", például az örökösödés, ehhez ugyanis az államnak semmi köze nincs - fogalmazott a kijelölt kormányfő.

Orbán az APEH és a VPOP összevonásáról azt mondta, hogy "intelligens megoldással" egyesíteni fogják a két hivatalt, és mivel az egyszerűbb adórendszer az adóhivatalon belül is erőforrásokat szabadít fel, így az adórendőrség felállítása nem növeli majd a létszámot.

Orbán szerint a kkv-támogatások szétszórtsága "nem baleset", az elaprózott támogatások rendszerének ugyanis vannak haszonélvezői. A jelenlegi 450 pályázati lehetőségből 120-at szeretne csinálni az új kormány, hat hónapon belül pedig a most 2800 milliárd forintos adminisztrációs terhelést 800 milliárd forinttal csökkenteni fogják.

Orbán elmondta, hogy nyáron egy középszintű közigazgatási átalakítás jön, amelynek keretében az adóhivatalon és a rendőrségen kívül mindent átszerveznek, és minden megye élére kormányhivatalnokot neveznek ennek a végrehajtására.