A lengyel jegybank segíthetett a forinton

Vágólapra másolva!
Nagyokat ugrált a forint a csütörtöki kereskedésben. Napközben 284 forint felett is járt az euró és jelentősen gyengült a zloty is, majd piaci pletykák szerint a lengyel jegybank beavatkozott, ez pedig erősítette a lengyel és a magyar pénzt. 
Vágólapra másolva!

Nem sokkal este 8 óra előtt 280-281 forintba került egy euró a devizapiacon, ekkor a dollár 226, a svájci frank pedig 195 forint körül járt.

Ezzel szemben az euró csütörtök reggel, kevéssel 8 óra után 280 forint felett mozgott, amikor egy dollárért 227 forintot kellett adni, egy svájci frank pedig 196 forintot ért. Az euró kurzusa a reggeli szintről 282 forintig emelkedett, de háromnegyed 11-re az összes jegyzés lejjebb jött egy kicsit, az euró árfolyama 279,65-re módosult, kora délután újra 284,50 forintig szaladt. Ezzel párhuzamosan a zloty euróhoz mért árfolyama 4,20-ra ugrott.

Piaci pletykák szerint ezen szinten a lengyel jegybank beavatkozott, azaz zlotyt vásárolt a deviza erősítése érdekében, így az árfolyam visszapattant, ez pedig a forint/euró árfolyamot is visszalökte a 282 forint körüli szintre - számolt be a piaci eseményekről az [origo]-nak Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője.

Rángatózás 278 és 282 között

A napközben végbement hirtelen forintgyengülés a tőzsdéket is mélybe küldő pesszimista piaci hangulattal magyarázható, az esésben az eurózónával kapcsolatos problémák mellett az is szerepet játszott, hogy a vártnál rosszabb munkaerő-piaci adat jelent meg az Egyesült Államokban, ami fokozta a pesszimizmust. A BUX mellett a nyugat-európai tőzsdeindexek is vaskos mínuszban zártak és magyar idő szerint este 8-kor a New York-i mutatók is jókora gyengülést mutattak.

Nagyon hektikus (változékony) volt a csütörtöki piac, amely csalóka a képest festett. A többforintos árfolyammozgások alapján úgy tűnhetett, hogy jelentős a forgalom a piacon, de nem erről volt szó. Inkább mindenki próbált szabadulni a pozícióitól, nagy összegek azonban nem cseréltek gazdát - mondta Kolba Miklós. A nap elején még úgy tűnt, 278 és 282 forint között maradhat az euró, a pesszimizmus felerősödése miatt azonban feljebb került a sáv. Jelenleg úgy néz ki, hogy 280 és 285 forint között mozoghat az euró. Ha utóbbi szintet áttöri az árfolyam és marad a pesszimista hangulat, akkor nem kizárt, hogy felgyorsul a forintgyengülés - tette hozzá a szakember.

Nemzetközi okokkal magyarázható

A magyar pénz mozgását nagyban meghatározó euró/dollár árfolyam enyhén süllyedt a szerda esti szinthez képest a reggel nyitáskor, a kurzus 1,2341-en kezdte a napot, de innen korrigált és az 1,24-es szint fölé emelkedett a jegyzés. Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint a forint egyértelműen a nemzetközi piaci bizonytalanságok (a költségvetési problémák, a lassuló eurózónás gazdasági növekedés) miatt került lejtőre a napokban, sőt, a többi régiós deviza is emiatt szenved.

Szerdán valamivel 278 fölött kezdett az euró/forint árfolyam, majd a délelőtt során folyamatosan emelkedett, többször átlépte a 281-es határt is. Kora délután hirtelen erősödni kezdett az euró a dollárral szemben, só eséllyel azon piaci pletykák hatására, hogy az Európai Központi Bank intervencióra készül a közös deviza védelmében, egészen a nagyon rég látott 1,236-os szintig emelkedve. Ez a folyamat szokás szerint húzta magával a forintot is, az euró/forint jegyzés majdnem 278,50-ig esett. Délutánra azonban elfogyott a magyar pénz ereje, és a késő délelőtti szintre esett vissza az euróhoz képest.