Zuhant a Mol, hatezer alá esett az OTP

Vágólapra másolva!
A nemzetközi piacokon uralkodó pesszimista hangulatnak megfelelően jelentősen esett a BUX csütörtökön. A Mol 5, az OTP több 2 százalékkal esett.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 631 ponttal, 2,8 százalékkal 21 964,53 pontra süllyedt csütörtökön.

A vezető papírok közül a gyorsjelentését csütörtökön publikáló Mol szerepelt a legrosszabbul, árfolyama 4,57 százalékkal 17 750 forintra csökkent. Ezzel párhuzamosan az OTP részvények ára 2,4 százalékkal 5995 forintra esett. A Magyar Telekom 670 forinton végzett, ami 1,5 százalékos mínuszt jelent; a Richter pedig 1,7 százalékot veszített értékéből, így 41 000 forinton zárt.

Maradt a rossz hangulat

Kovács Krisztián, a Concorde üzletkötője szerint a tőzsdén nem történt más, mint folytatódott a napok óta tartó zuhanás esés, annak ellenére, hogy nincs közvetlen ok, azaz nem történt semmi olyan, ami kiváltotta volna.

A reggeli hangulat - a tőzsde csekély emelkedéssel nyitott csütörtökön - hamar szertefoszlott, s a kereskedésnek nem tett jót, hogy egy nagy spanyol szakszervezeti szövetség bírálta a spanyol kormánynak a közszféra bércsökkentésére vonatkozó intézkedését. Mégpedig azzal az érvvel, hogy az nem alkotmányos. (Spanyolországban a minél gyorsabb lépés érdekében királyi rendelettel kívánják két héten belül végigvinni a tervezett intézkedést, a költségvetési hiány csökkentése érdekében.)

Voltak kedvező jelek

Tóth Zoltán, az Equilor brókere pedig azt mondta, a délutáni amerikai makroadatok a vártnál lényegesen rosszabbak voltak, a munkanélküliség 40 ezerrel lett nagyobb, az amerikai bizalmi index pedig rosszabbul alakult a vártnál. Így az amerikai befektetési kedv nem volt túlzott, ami rányomta a bélyegét a kereskedésre. Az Equilor üzletág-igazgatója, Szegner Balázs szerint a csütörtöki tőzsdenap elég izgalmasra kerekedett ki, a gyengülést vezető Mol 4,5 százalékot esett a nap végére. Jelentősen csökkent az OTP és az Egis értéke is, a Magyar Telecom és a Richter azonban inkább úgy értékelhető, hogy ezek a papírok tartották az értéküket. Több, mint 5 százalékot esett ugyanakkor az FHB, a bankokat általában rosszul érintette a csütörtöki kereskedés. A forint gyengült a zárásra és csökkentek a nyersanyagárak is. Csütörtökön a BUX nem esett többet, csak körülbelül ugyanannyit, mint a nyugat-európai piacok, a zárás pedig a régiós piacoknál pár tizeddel, Prágánál pedig 1 százalékkal jobban sikerült. Az is jó hír, hogy nem a napi mélyponton zárt sem a Mol, sem az OTP, sem a BUX - hangsúlyozta Szegner Balázs.