Oszkó hűtlen kezelésre gyanakszik a Malév-ügyben

2010.05.20. 19:37

Oszkó Péter pénzügymininszter utasította az MNV vezetőjét, vizsgálja ki a Malév garanciavállalását, mert szerinte fennáll a hűtlen kezelés gyanúja.

Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtökön levélben utasította Kamarás Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatóját, hogy a Malév által a Vnyesekonombank részére nyújtott viszontgarancia ügyében a helyzet jogi tisztázása érdekében a szükséges intézkedéseket tegye meg - közölte a Pénzügyminisztérium csütörtök este.

A tárca vezetője szerint alapos okkal feltételezhető, hogy a 2007. májusában - a Malév privatizációját követően - kötött garancia-megállapodással összefüggésben felmerül a hűtlen kezelés gyanúja. Ha a vizsgálat kideríti, hogy az ügylet büntetőjogba ütközik, akkor az MNV Zrt.-nek haladéktalanul meg kell tennie a szükséges jogi lépéseket.

Meghallatáson volt Oszkó

A Malév helyzetének rendezéséről - hosszas tárgyalások után - az idén februárban állapodott meg a magyar és az orosz fél. A megállapodás eredményeként a magyar állam a Malév  - döntően a cég köztartozásainak tőkévé alakításával - többségi tulajdonos lett. A tulajdonosnak nem fizetett, hanem, mint az ügyvezető pénzügyminiszter fogalmazott,  kiszorította a tulajdonból. A magyar állam a Malév 95 százaléknyi részvényét szerezte meg, a fennmaradó hányad pedig az AirBridge Zrt.-nél maradt.

A magyar-orosz megállapodásról szóló, február 26-án kelt kormányhatározatban szerepel a 32 millió eurós viszontgarancia, ami miatt a Fidesz-KDNP az ügyvezető pénzügyminiszter bizottsági meghallgatását kezdeményezte, a Jobbik pedig  csütörtökön feljelentést tett. Oszkó Péter a bizottsági meghallgatáson szerdán azt mondta: a magántulajdonban lévő Malév - a magyar jogba ütközően -  viszontgaranciát adott  a Vnyesekonombanknak, de nem 32 millió euró, hanem ennél nagyobb összegre. A magyar-orosz tárgyalások eredménye, hogy ezt a viszontgaranciát, azaz a Vnyesekonombank követeléseinek teljesítését szolgáló összeget 32 millió euróban maximálták, és kikötötték, hogy a kifizetést a Malév a bíróságon visszakövetelheti.

Az ügyvezető pénzügyminiszter arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy a könyvvizsgáló a könyvvizsgálat során nem talált dokumentumot a viszontgarancia vállalásról, bár azt a Malév igazgatósága és felügyelőbizottsága is jóváhagyta. Mindkét testületben képviseltette magát a magyar állam - mondta Oszkó Péter a bizottsági meghallgatáson, de az ülés után újságíróknak hozzátette:  tisztázatlan, hogy a vádak kivel szemben állnak fenn.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK