Simor András várja Orbán javaslatát

Vágólapra másolva!
Simor András kész tárgyalni Orbán Viktorral, a jegybankelnök várja a leendő kormányfő javaslatát a találkozóra.
Vágólapra másolva!

Csütörtöki parlamenti felszólalásában Navracsics Tibor leendő miniszterelnök-helyettes közölte Orbán Viktornak és a jegybankelnöknek egyeztetnie kell arról, hogy melyikük hogyan képzeli el Magyarország jövőjét a saját területén.

Navracsics kiejelentésére reagálva a Magyar Nemzeti Bank közölte: a jegybank és a kormány közös érdeke az ország gazdasági stabilitásának megőrzése és a gazdasági növekedés elindítása, így Simor András, a jegybank elnöke várja a leendő miniszterelnök javaslatát egy találkozóra.

Jegybanki csomag Matolcsynak

Az MNB az elkövetkező napokban megküldi Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter részére azt a dokumentumot, amely bemutatja a monetáris és a kormányzati politika együttműködésének lehetséges területeit, illetve azokat a jegybanki tevékenységeket, amelyek a Magyar Nemzeti Bank és a kormány, illetve az államháztartásért felelős miniszter közötti szakmai kapcsolatot érinthetik és megalapozhatják. "Amint azt Simor András elnök korábban jelezte, a jegybank és a kormány közös érdeke az ország gazdasági stabilitásának megőrzése és a gazdasági növekedés elindítása" - közölte az MNB sajtóosztálya.

Orbán Viktor leendő miniszterelnök az általa kezdeményezett szerdai budapesti gazdasági konzultáción a Magyar Nemzeti Bankkal összefüggésben kijelentette: együttműködni kötelező. A nemzeti együttműködés rendszerében az állami intézményeknek együtt kell működniük, ehhez pedig alapok kellenek. "Ezek az alapok a mai jegybank esetében nincsenek meg. Ezt a helyzetet tehát fel kell oldanunk" - fejtette ki. A leendő kormányfő közölte egyúttal: a jegybankkal szemben sem fognak semmifajta brutális erőt mutatni, "de van egy kétharmadunk, a helyzetet pedig meg kell oldani. Nem lehetséges, hogy a mindenkori kormány és a jegybank között nincs meg az ország érdekében álló együttműködés; (...) ezért ezt a helyzetet a kormány megalakulását követően rövid időn belül meg kell, és meg is fogjuk oldani".

A fideszes politikusok már korábban is támadták Simort

Orbán Viktor már a választás másnapján egy nemzetközi sajtótájékoztatón a Magyar Nemzeti Bankról megjegyezte, "büszkék szeretnénk lenni a vezetőire", a jegybank szerinte "nem az offshore-lovagok szálláshelye", ami egyértelmű utalás volt a korábban off-shore ügyletei miatt támadott Simorra. Május elején Varga Mihály, a Miniszterelnökség leendő vezetője egy tévéműsorban azt mondta, a monetáris politika vezetésére méltó embereknek kell vezetniük a magyar jegybankot. A fideszes politikus hozzátette: az elnök elmozdítása nehéz feladat, tapintatosan kell eljárni. Rá pár nappal Matolcsy György, a nemzetgazdasági miniszteri poszt várományosa pedig nekiment a teljes monetáris tanácsnak. Matolcsy a Népszabadságnak adott interjújában közölte: szerint a jegybank döntéshozó testülete számos szakmai hibát vétett, ezért a tagoknak le kellene mondania.

Simor András jegybankelnök az őt ért kritikákkal kapcsolatban elmondta, "alkotmányos kötelezettségem, hogy kitöltsem a mandátumomat, erre tettem esküt". Simor közölte, hogy az esküjét nem szegi meg, vagyis kitölti a mandátumát. A jegybankár azt is elmondta: jelezte Varga Mihálynak és Matolcsy Györgynek, hogy készséggel áll a rendelkezésükre és két hét múlva kiadják azt a könyvet is, amelyben ismertetik a jegybanki célokat és stratégiát az új politikai vezetésnek. Hozzátette: "bízom benne, hogy együtt tudunk működni a jövőben"