A forintgyengülés ellenére belefér egy kamatvágás külföldi elemzők szerint

Vágólapra másolva!
Bár a forint gyengült az utóbbi időben, londoni elemzők szerint a magyar jegybank május végén csökkentheti az alapkamatot. Bihari Péter, a monetáris tanács tagja szerint viszont a piaci pesszimizmus miatt nincs lehetőség a kamatvágásra. 
Vágólapra másolva!

Negyed százalékpontos kamatcsökkentést várnak az UBS bankcsoport szakértői magyar jegybanktól májusban. Szerintük az infláció alapján nagyobb kamatcsökkentés is beleférne, ám a görög válság és az eurózóna költségvetési problémái miatti piaci pesszimizmus korlátozza az MNB mozgásterét. A UBS előrejelzése szerint a májusi vágás után az év további részében maradni fog az 5 százalékos kamatszint.

Ezzel összhangban nyilatkoztak a Goldman Sachs közgazdászai, a befektetési bank arra számít, hogy még egy utolsó, negyed százalékpontos kamatcsökkentést végrehajthat az MNB. Hozzátették: megvan annak is a kockázata, hogy a magyar jegybank most kivár, és a piacok stabilizálódása után hajtja végre e lépést.

Mást mond a jegybankár

Tehát a a londoni szakértők kamatvágást várnak, a monetáris tanács egyik tagja, Bihari Péter azonban csütörtökön a Bloombergnek azt mondta: szünetelhet a tíz hónapja tartó kamatcsökkentési sorozat Magyarországon, mert az utóbbi időben romlott Magyarország kockázati megítélése és romlottak az inflációs kilátások is. Ebben a környezetben Bihari szerint nem lehet csökkenteni a kamatot.

Bihari Péter közölte a kockázati megítélés a globális folyamatokkal magyarázható, ám ennek ellenére korlátozza a magyar monetáris politika mozgásterét. A jegybakár szerint Magyarország kilábalását a tizennyolc éve legsúlyosabb válságból, s megjegyezte: a recessziót követő növekedést egyszeri tényezők okozták az idei első negyedévben, ilyen volt például a készletek feltöltése. A Nyugat-Európában növekvő finanszírozási költségek és a kiadáscsökkentés csökkenthetik a magyar export iránti keresletet, és ez rontja az ország növekedési kilátásait.

A magyar kamatszint tavaly júliusban került lejtőre, akkor a ajnuár óta értvényes 9,5 százaléklról 8,5 százalékra csökkent. Azóta óta fokozatosan 25-50 bázispontot faragtak a jegybankárok. A kamatvágásoknak köszönhetően a kamatszint soha nem látott szintre, 6 százalék alá csökkent. Legutóbb a parlamenti választások másnapján, április 26-án hétfőn a várakozásoknak megfelelően 5,5 százalékról 5,25 százalékra süllyedt a ráta.