Véget érhet a dubaji válság

Vágólapra másolva!
David Cameron brit miniszterelnök kizárta, hogy Nagy-Britannia bevezesse az eurót ebben a ciklusban; véget ért a dubaji válság; a British Airways története legnagyobb veszteségét könyvelte el - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter német, brit és uniós tisztségviselőkkel találkozik a jövő héten, hogy az európai adósságválságról tárgyaljanak - írja a Bloomberg. Az eurózóna gyengélkedése az amerikai piacokon is nyugtalanságot okoz, így például a május 6-i kereskedésben az elmúlt évtizedek legnagyobb esését produkálták az amerikai indexek. A lap szerint Wolfgang Schauble egy kilenc pontos cselekvési tervet prezentál majd az amerikai pénzügyminiszternek.

Franciaország csatlakozott Németországhoz, amellyel az állami kiadások lefaragására hívja fel az eurózóna tagállamait. A költségvetési hiányok csökkentése elengedhetetlen, hogy helyreálljon a befektetői bizalom az eurózónában. Franciaország kormánya abban gondolkodik, hogy alkotmányba írja a felelős állami gazdálkodás szabályait - írja a Wall Street Journal.

David Cameron nemrég kinevezett brit kormányfő megvédte országát Nicolas Sarkozy francia elnökkel szemben az ügyben, hogy az eurózónán kívüliség útját választotta Nagy-Britannia. A konzervatív-liberális koalíció miniszterelnöke leszögezte, hogy az Egyesült Királyság nem csatlakozik az eurózónához és nem is készül fel a csatlakozásra a most indult parlamenti ciklus alatt - írja a BBC.

A British Airways történetének legnagyobb veszteségét könyvelte el a márciussal záródó üzleti évében, amióta magántársaságként fut 1987 óta. A légitársaság 531 millió font mínuszt volt kénytelen leírni, bár ez az összeg kevesebb, mint a piaci elemzők által félt 600 millió - írja a BBC.

A Dubai World, dubaji állami befektetési konglomerátumnak sikerült megállapodnia hitelezőivel, így elmúltak a felhők a tavaly év végén kezdődött miniválság fölül. Az állami vállalat 23,5 milliárd dollárt ütemez át, amit ha nem tett volna, akkor az emírség csődjét vonhatta volna maga után - írja a Wall Street Journal.