Szükségtelennek nevezett kiadásokon kezdi a spórolást Obama

Vágólapra másolva!
Törvényjavaslatot terjeszt be az amerikai elnök a kongresszusban, hogy csökkentse a nagyra duzzadt közkiadásokat, és ezáltal a csillagászati nagyságú költségvetési hiányt. Barack Obama hétfőn nyújtja be a kiadáscsökkentésre vonatkozó törvényjavaslatát az amerikai törvényhozásnak.
Vágólapra másolva!

Barack Obama röviddel azután terjeszti be a kiadások megnyirbálását célzó csomagját, hogy a közkiadásokról már átment egy speciális törvény a kongresszuson. A mostani javaslat neve: "A szükségtelen kiadások csökkentésének 2010-es törvénye". Obama arra kéri a kongresszust, hogy egészében foglalkozzon a törvényjavaslattal, kiegészítések nélkül. Az AFP szerint ennek a kérésnek az a célja, hogy felgyorsítsa a kiadások csökkentésének folyamatát a törvényhozásban.

A francia hírügynökség értesülése szerint a washingtoni törvényhozás két háza garantálni fogja, hogy valóban gyorsan megszavazza vagy leszavazza az elnök csomagját. Obama kezdeményezése számol azzal is, hogy egyes törvényhozók saját választókörzetük érdekeit tartják szem előtt, ezért állítólag a javaslatcsomagban vannak olyan előirányzatok, amelyek ezt figyelembe veszik.

Obamának már figyelnie kell a novemberi részeleges kongresszusi választásokra, ha nem akarja kockáztatni, hogy elveszítsék többségüket a hátországát jelentő demokrata pártiak a képviselőházban és a szenátusban. Ezért fontos, hogy komolyan vegye a másfél billió dollárra duzzadt költségvetési hiány lefaragását. Obama ennek érdekében nagyjából 20 milliárd dolláros csökkentés javasol a mostani csomagjában a 2010-es a 2011-es pénzügyi évben a szövetségi költségvetésben.

Az elnök azt is javasolja, hogy fagyasszák be a következő három évre a szabad felhasználású kiadási tételeket, amelyek nem jelentenek biztonsági kockázatot, mert Obama szerint ezáltal a következő tíz évre további 250 milliárd dolláros csökkentés érhető el. A Fehér Ház korábbi bejelentése szerint a költségvetési hiány az előző évi 1415 milliárd dollárhoz képest az idei pénzügyi évben 1555 milliárd dollár lesz. Ennek oka, hogy a szövetségi állam hatalmas összeggel sietett a gazdasági válság miatt bajba került kulcsfontosságú cégek, ágazatok segítségére.