Spanyol bank miatt esett az euró és a forint

Vágólapra másolva!
Kedden a spanyol bankválság rémképe miatt esni kezdett az euró a dollárral és a jennel szemben, az euró forintárfolyama 11 óráig csaknem 4 forinttal emelkedett, a magyar pénz a jelentős gyengülés ellenére délután sem korrigált számottevően.
Vágólapra másolva!

Gyengült a forint kedden: 8 óra után 280 forint felett járt az euró jegyzése, 11 órakor már 281 forint volt az árfolyam, kevéssel dél után 281,40 forint volt a jegyzés, szemben a hétfő esti 277,90 forinttal. A dollárért kora reggel 225,50, a svájci frankért pedig 194,50 forintot kellett adni, kora délután pedig 230,60 forint, illetve 197,40 forint volt a jegyzés.

Délután 5 órakar egy euró 280,15 forintot ért, egy dollár 228,80 forintba került, egy svájci frankért pedig 196,60 forintot kértek a bankközi devizapiacon.

Kereskedők szerint a héten az európai adósságválság miatt a nemzetközi piacokon uralkodó bizonytalanság fogja rányomni a bélyegét a közép-kelet-európai térség devizapiacaira, így a forint árfolyamára is. Kedd reggel a forinthoz hasonlóan a cseh korona és a lengyel zloty is gyengült az euróhoz képest.

A spanyol bankrendszer problémái miatt lejtőre került az euró is, a közös uniós pénz mind a dollárral, mind pedig a jennel szemben gyengült. Egy euróért 1,2280 dollárt kértek kedden 11 óra körül, majd 1,22 alá ment a jegyzés, szemben a reggeli 1,23 feletti értékkel, és az euró 110,29 jenes árfolyama szintén gyengülést jelentett a reggeli 112 körüli értékhez képest.

Az euró a múlt heti mélyrepülés előtt legutóbb több mint nyolc éve volt olyan alacsony szinten a japán devizával szemben, mint kedden délelőtt, az európai pénznek az tett rosszat, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) komoly megszorításokra szólította fel Madridot. A piacok attól tartanak, hogy a spanyol pénzügyi rendszer gyengeségei a reálszektorokra is hatással lesz, és visszafogja majd a növekedést.

Spanyolországban a hétvégén jelentették be, hogy csődbe ment és állami segélyre szorult egy viszonylag kis pénzintézet, a CajaSur, de piaci elemzők szerint félő, hogy más spanyol bankok is bedőlhetnek, ami újabb adósságkrízist indíthatna el Európában.