Áremelkedést hozhatnak a Fidesz adótervei

Vágólapra másolva!
Közvetlenül, illetve az üzemenyagdrágulás révén közvetetten is az árak emelkedését okozhatja, ha a hamarosan hivatalba lépő Orbán-kormány az ígéreteknek megfelelően a forgalmi és a fogyasztási adók emelésével kompenzálja majd a jövedelemadók csökkentését.
Vágólapra másolva!

Inflációgerjesztő hatása lehet az adórendszer átalakításának, ha azt valóban a Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter által kedden mondottak alapján viszi végig az új kormány.

Matolcsy a parlamenti bizottság előtti meghallgatáson ugyanis egy kérdésére azt válaszolta, hogy "a jövedelmeket terhelő adók csökkentése, illetve a fogyasztást és a forgalmat terhelő adók növelése révén lehet javítani a versenyképességet, ez az új kormány hároméves adócsökkentési programjának lényege".

Magyarországon a fogyasztást és a forgalmat terhelő adóknak két fő típusa van, az áfa és a jövedéki adó. Ezek emelése általában azonnali áremelkedést, ily módon az infláció növekedését idézi elő, miközben a jövedelemadók mérséklése a kereslet felfuttatásán keresztül emelheti meg az árszintet. A normál áfakulcs ma 25 százalék, a két kedvezményes 18 (tejtermékek, pékáruk, idegenforgalom), illetve 5 százalékos (gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, könyv, napilap, távhő, megújuló energia).

Áfaemeléssel Magyarország rekorder lenne

A 25 százalékos kulcsnál magasabb jelenleg nem létezik az Európai Unióban (ugyanekkora is csak Dániában és Svédországban), de az emelésének elvi akadálya nincsen. A 2006/112/EK számú uniós irányelv csak azt írja elő, hogy az EU-tagországokban a normál kulcs 15 százaléknál, az egyik kedvezményes kulcs pedig 5 százaléknál nem lehet alacsonyabb.

"A 25 százalékosnál magasabb áfakulcsnak szerintem nincs racionalitása, legfeljebb az alacsonyabb kulcsok emelése reális. Ez a lépés viszont mindig azokat sújtja leginkább, akik teljes jövedelmüket fogyasztásra költik" - mondta az [origo] kérdésére Vira Sándor, a Saldo Zrt. adószakértője. Hozzátette, a sajtóhírek szerint Nyugat-Európa több országában terveznek áfaemelést, de azokban az államokban alacsonyabb a jelenlegi mérték, mint nálunk.

A Fidesz korábban rendszeresen szorgalmazta a távhőáfa 5 százalékosra csökkentését, ezt tavaly a Bajnai-kormány előterjesztésére meg is szavazta a parlament. A Társaság a Lakásépítésért Egyesület nemrég nyilvánosságra hozott, a lakáspolitika megújítását célzó programja - mely Bencsik János, a Fidesz szakpolitikusa szerint beépíthető a párt programjába - a lakásépítés 5 százalékos áfakörbe sorolását javasolja.

Még drágább benzin?

A jövedéki adó az üzemanyagokat, a dohánytermékeket és az alkoholtartalmú italokat terheli. Egy liter benzin árában, például, most 120 forint, a gázolajéban 97,35 forint a jövedéki adó, a cigaretta esetében pedig ezer szálanként 9350 forint a tételes adó és 17 330 a minimumadó. A bevétel nagy részét a költségvetés az üzemanyagok után szedi be, melyek drágulása a szállítási költségeken keresztül minidig továbbgyűrűzik az összes többi termék árába.

"A jövedéki adó további jelentős emeléséből már aligha lehet 100-200 milliárd forintnál többet remélni, mert ez egyrészt csökkentené a fogyasztást, másrészt növelné a feketeforgalom arányát" - vélekedett érdeklődésünkre Vadász Iván adószakértő. Azt is mondta, hogy a feketekereskedelem visszaszorításához nagyon fölkészült szervezetekre lenne szükség, a hazai adóhatóságok azonban híján vannak a megfelelő eszközöknek.