Az Apple letaszította a trónról a Microsoftot

Vágólapra másolva!
Az Apple felülkerekedett az évtizedes harcban a Microsofttal szemben, a jóléti állam radikális átalakítását tervezi a brit kormány, bennfentes kereskedés vádjával beperli egy alkalmazottját a Walt Disney - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Már nem a Microsoft a legértékesebb technológiai társaság, s a Wall Street Journal szerint ezzel egy korszak zárult le. A szerdai tőzsdei kereskedésben az Apple összértéke 223 milliárd dollár lett, míg a Microsoft részvényei 4 százalékot estek, így a vállalat értéke 219 milliárd dollárra csökkent. A lap szerint ugyan átmenetileg még visszakapaszkodhat az élre Bill Gates vállalata, de már rég óta világos, hogy hosszú távon az Apple felülkerekedik a szoftvergyártón.

Az Apple az elmúlt évben megduplázta részvényeinek árát, első sorban az iPhone és az új iPad termékeinek sikerével. A Microsoft is növelte ugyan értékét, viszont ez inkább a piac helyreállásával következett be a válság lecsengésével, a részvények ára 20-ról 25 dollárra nőttek egy év alatt. A két társaság sok éve rivalizál a piacon, de az 1990-es évek óta a Microsoft erőteljes növekedésbe kezdett, évtizedekre maga mögé utasítva az Apple-t.

Egy brit vezető hivatalnok szerint radikális reformot fog véghez vinni a nemrég megválasztott új kormány a szociális ellátórendszerben. A konzervatív-liberális kormány meg kívánja változtatni a jóléti állam rendszerét, ami szerintük "a szegénység csapdájába zárja" az embereket - írja a Wall Street Journal. A brit pénzügyminisztérium szerint 200 milliárd fontba kerül a munkanélküli segélyezés, ami az ország GDP-jének 14 százalékát is eléri, miközben az ország hatalmas költségvetési hiánnyal küzd.

A Lehman Brothers beperelte a JPMorgan Chase bankot, amiért szerintük törvénytelenül szipolyoztak el dollármilliárdos értékben eszközöket tőlük, ami miatt a Lehman 2008-ban csődbe került. A Lehman szerint 8,6 milliárd dollár vándorolt a JPMorganhez a csőd előtti utolsó négy napon, ebből csak 5 milliárd az utolsón. A Reuters szerint a JPMorgan volt a Lehman "klíringbankja", azaz az üzleteiket rajtuk keresztül kötötték.

A Walt Disney társaság bennfentes kereskedés tervezése miatt beperelte egy dolgozóját és annak partnerét. A kiszivárgott hírek szerint a Disney előrehaladott tárgyalásokat folytatott az ABC Tv-csatorna eladásáról, de ezt a cég cáfolta - írja a Reuters.