Kezelhetőbb számviteli szabvány a kkv-k számára

Vágólapra másolva!
A korábbinál jóval rövidebb, új nemzetközi számviteli szabványt (SME IFRS)  mutattak be a kis- és középvállalkozások számára. Az új szabvány szerint készített beszámoló kevesebb munkával és költséggel készíthető el. 
Vágólapra másolva!

Június 1-ig tart az Európai Bizottság által meghirdetett Európai Kis- és Középvállalkozások Hete rendezvénysorozat, melynek keretében a PricewaterhouseCoopers (PwC) a kis- és középvállalkozásokra vonatkozó új IFRS szabványt mutatta be az érdeklődő szakembereknek - áll a PwC közleményében.

Az SME IFRS (Nemzetközi Számviteli Szabványok Kis- és Középvállalkozásoknak) nevet viselő új szabvány lényegesen egyszerűbb értékelési és bemutatási követelményeket ír elő, továbbá 200 oldalas terjedelme is jóval rövidebb, mint a 2010-es kiadású teljes IFRS-nek (Nemzetközi Számviteli Szabványok), amely megközelíti a 3000 oldalt.

"Az új szabvány nagy előnye, hogy az annak megfelelően elkészített beszámoló már magán hordozza az IFRS védjegyét, ugyanakkor jelentősen kevesebb költség- és munkaráfordítással készíthető el, mint egy teljes IFRS beszámoló" -mondta Balázs Gábor, a PwC igazgatója.

Az új szabvány további előnye, hogy teljesen külön életet él, azaz nem érintik a következő években várhatóan megjelenő új IFRS szabványok és az évenkénti módosítások sem, melyek sok esetben nehezen tervezhetővé teszik a teljes IFRS beszámolók elkészítését.

Kik használhatják az új szabványt?

Az új szabvány - bár megnevezése szerint a kis- és középvállalkozásokat érinti - nem a hagyományos méret-kritériumoknak megfelelő KKV-at, hanem a nem nyilvánosan működő társaságok és nem pénzügyi vállalkozások teljes körét öleli fel. Az első csoportba azok a cégek tartoznak, amelyeknek nincs nyilvános kitettségük, azaz instrumentumaival nem kereskednek tőzsdén vagy OTC-n, míg a nem pénzügyi vállalkozások jellemzője, hogy külső felhasználók felé pénzügyi beszámolókat publikálnak. A szabvány használatát lehetségesen választók körét tovább bővíti, hogy az alkalmazható tőzsdei cégek leányvállalataira is, amennyiben a leányvállalat nem tőzsdén jegyzett cég. A leendő alkalmazók köre így főleg a multinacionális vállalatok jelenleg helyi jelentési rendszerekben könyvelő leányvállalatai, valamint a tőzsdén nem jegyzett közép- és nagyvállalatok.

A szabvány hazai alkalmazását a magyar számviteli törvény felváltása tenné indokolttá.

"A magyar jogalkotók félelme az IFRS szabványok alkalmazásától gyakorta abból indul ki, hogy véleményük szerint az IFRS alapú beszámolók nem alkalmazhatók adózási célokra, így kiszámíthatatlanná válnának a jövőbeli adóbevételek. Csehország úgy lépett tovább hasonló fenntartásain, hogy elvégezték az adók IFRS beszámolók alapján történő becslését, amely esetükben pozitív adóbevétel módosulást eredményezett. Ismerve a szabvány által a cégeknek nyújtott előnyöket és átláthatósságot, a PricewaterhouseCoopers támogatja a hazai alkalmazás elterjedését. Ezzel az aktuális nemzetközi trendet követnénk, hiszen egy sor európai ország várhatóan alkalmazza majd az SME IFRS-t" - hangsúlyozta Balázs Gábor.