Reuters: Az elemzők többsége nem vár további alapkamat-csökkentést

Vágólapra másolva!
A végéhez ér hétfőn a jegybanki alapkamat csökkentésének 2009 júliusa óta, megszakítás nélkül tartó sorozata; a Reuters csütörtökön közzétett felmérése szerint a megkérdezett 23 elemző közül 17-en azt várják, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a következő kamatdöntő ülésen a tartás mellett szavaz és a jelenlegi 5,25 százalékos szinten marad az alapkamat.
Vágólapra másolva!

A monetáris tanács tavaly július óta 4,25 százalékponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot, amely az áprilisi ülés után történelmi mélypontra 5,25 százalékra csökkent.

A korábbi kamatcsökkentések indoklásakor az MNB gyakorta hangsúlyozta, hogy a monetáris enyhítési ciklus addig folytatódhat, ameddig a magyar befektetési eszközök iránti befektetői bizalom azt lehetővé teszi. A Reuters most arra emlékeztetet, hogy a legutóbb, április 26-án tartott kamatdöntő ülés óta 6 százalékkal gyengült a forint az euróval szemben, amelynek árfolyama 280 forint körül alakul és az államkötvények hozama is egy százalékponttal nőtt. Az elemzők szerint a 280 forintos euró árfolyam mellett a kamatcsökkentés esélye bizonytalan, 285 forintnál pedig már "el is lehet felejteni".

A jegybank a jelenlegi ingatag piaci körülmények között aligha szándékozik egy további kamatcsökkentéssel gyengíteni a forintot - idézte elemzők véleményét a Reuters. Az elemzők az idei és a 2011-es év végén is 5,0 százalékra várják az alapkamatot, addig legfeljebb egy 25 bázispontos kamatcsökkentésre számítanak.

Az elemzők szerint inflációs prognózisát is emelni fogja az MNB a szintén hétfőn megjelenő új inflációs jelentésben. Az elemzők 2011 végére szóló inflációs prognózisukat 0,1 százalékponttal 3,1 százalékra emelték a múlt havi felmérés óta. Éves átlagban jövőre 3,0 2012- re 2,85 százalékos inflációt prognosztizálnak, amely közelében van az MNB 3 százalékos inflációs céljának.

Az elemzők megjegyezték azt is, hogy bár a nemzetközi piacok eseményei háttérbe szorítják a belföldi híreket, az új kormány és a jegybank közötti súrlódások rontják az ország kockázati megítélését.

Az elemzők a 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycéllal szemben 5,0 százalékos deficitet jósolnak erre az évre, 0,5 százalékponttal nagyobbat, mint három hónappal ezelőtt. A megkérdezettek átlagosan 0,5 százalékos GDP-növekedést jósolnak 2010-re, míg az előző hónapban még stagnálást valószínűsítettek.