Megtáncoltatták a forintot az euró-dollár keringőben

Vágólapra másolva!
Pénteken a 272-es árfolyamot is ostromolta az euró, de a délutáni órákra visszatért az euró 276 forint fölé, és a tőzsde lendülete is kifulladt a zárásra.
Vágólapra másolva!

Pénteken egy ideig kitartott a csütörtöki lendület a pesti parketten, a nap végére azonban visszafogottá vált befektetők hangulata a rossz makrogazdasági hírek miatt. Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta: a BUX pénteken egész nap felülteljesítő volt a régiós indexekkel szemben, csupán a záró szakaszban esett a magyar tőzsdeindex régiós társainál nagyobb mértékben.

A heti zárásra a Mol árfolyama 80 forinttal, 0,45 százalékkal 17 900 forintra erősödött, 4,3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 25 forinttal, 0,43 százalékkal 5775 forintra csökkent, forgalmuk 15,5 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 14 forinttal, 2,01 százalékkal 681 forintra esett, forgalma 1,5 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 150 forinttal, 0,36 százalékkal 42 000 forintra nőtt, a részvények forgalma 3,6 milliárd forintot ért el. Az Egis 391,8 millió forintos forgalom mellett 395 forinttal, 2,04 százalékkal 19 795 forintra emelkedett.

Csütörtökön tért magához a börze

Nem kezdődött jól a hét a tőzsdén, a hétfői ünnepnap után erős zuhanással kezdett a BUX. Egy spanyol regionális bank csődje miatt egy újabb bankválság réme merült fel, ami miatt az OTP zuhanni kezdett, sőt elérve a 10 százalékos mínuszt, fel is kellett függeszteni a kereskedését.

A tőzsdeindex ennek megfelelően 4,62 százalékos veszteséggel zárt. Szerdán az OTP némileg visszaerősödött ugyan, de közel sem a megelőző napi zuhanás mértékében, csak 2,73 százalékot nyert vissza. A BUX növekménye az egy százalékot sem érte el.

Az ijesztő kedd feledtetése csütörtökre maradt, ekkor 5 százalékos pluszt sikerült elérnie a pesti tőzsdének, aminek hátterében a megnyugvó piacok és az OECD kedvező előrejelzése állt. A Mol kiugró, 9,33 százalékos növekedéssel zárt, az OTP szintén szép, 6,32 százalékos pluszt hozott.

Széles sávon belül ugrált a forint

A forint erősödése pénteken is folytatódott, a 272-es árfolyamot ostromolta az euró jegyzése, de a délutáni órákra visszatért az euró 276 forint fölé.

A forint nagyrészt a tágan értelmezett sávján belül maradt a héten, s ezt Kolba Miklós, az ING elemzője a 274-284-es sávban határozta meg. A spanyol bankválság lehetősége az euró zuhanásával járt, de a forint csak mérsékelten követte, a magas árfolyam leginkább a 228 forintos dolláron látszódott.

Szerda délutánra már 278 alá került a forint, a piacok lenyugodása után. A csütörtöki kedvező hírek pedig jelentős erősödést eredményeztek. Kína cáfolta azokat a híreket, miszerint eurókötvényeket adna el, ez pedig megnyugtatta a piacokat, ennek köszönhetően az euró 275 forint alá került, a dollár viszont jelentős, 7 forintos ugrással 222 forintos szinten fejezte be a napot.

Az elemzők szerint a folytatás bizonytalan, mivel a brit és amerikai piac következő hétfőn szünetel, tehát alacsony lesz a forgalom, viszont a magyar jegybank kamatdöntő ülést tart.

A Magyar Nemzeti Bank döntése jelenleg nehezen előrejelezhető, a devizapiaci kereskedők elképzelhetőnek tartanak egy újabb vágást, de a tartást valószínűsítők is sokan vannak. A döntéstől függhet, hogy erősödés vagy gyengülés következik jövő héten.