Fontos adóhatáridők járnak le hétfőn

2010.05.28. 19:05

Május utolsó napja igazi adóbevallási csúcs a naptárban, ekkor kell nyilatkozni a társasági adóról, a különadóról, az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva), de nem feledkezhetnek meg a vállalkozók az iparűzési adóról sem.

A legtöbb cégnek 2010. május 31-éig kell benyújtania a tavalyi évről szóló bevallását a társasági adóról, a különadóról, a hitelintézeti járadékról, illetve az energiaellátók jövedelemadójáról, ami Robin Hood-adóként lett ismert. A határidő csak azokra a társaságokra nem vonatkozik, amelyek a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmaznak, végelszámolás alatt állnak, átalakulás miatt megszűntek, vagy január elsejével megváltoztatták a beszámoló pénznemét.

Azoknak a cégeknek, amelyek árbevétele 2008-ban meghaladta az 50 millió forintot már tavaly év végén ki kellett egészíteniük az adóelőleget a várhatóan fizetendő adó összegére.

Vallanak az evások is

Akik a feltöltéskor nem fizették meg az adót legalább az éves kötelezettségük 90 százalékára, azoknál az APEH a különbözetre automatikusan 20 százalékos mulasztási bírságot szab ki. Az APEH legutolsó összesített adatsorából kiderül, hogy 2008-ban a vállalkozások 593 milliárd forint társasági adót fizettek, míg különadóból 213 milliárd folyt be.

Ugyancsak május utolsó napjáig kell leadnia a 2009-es eva bevallást a számviteli beszámolót készítőknek, az egyéni vállalkozók még februárban adtak számot a tavalyi évükről. Az APEH honlapjáról letölthető bevallással általában a könyvelők bajlódnak, de az érintetteknek érdemes rákérdezni, hogy elkészült -e az elszámolás és van-e további adófizetési kötelezettség.

Figyelem: extraadó 25 milliós bevétel felett

A legutóbbi adatok szerint idén több mint százezren tartoznak az evakörbe, csaknem annyian mint tavaly, vagyis az 5 százalékpontos adóemelés nem vette el az egyéni vállalkozók és cégek kedvét az adónemtől. Ez nem is meglepő, mivel az eva továbbra is a legkedvezőbb adó, idén május közepe óta viszont csak akkor, ha a bevétel nem haladja meg a választásra jogosító értékhatárt. Még tavaly fogadta el a parlament azt az idén május 15-én életbe lépett szabályt, hogy a 25 millió forintos bevételi értékhatár átlépése esetén az azt meghaladó összegre 50 százalékos adót kell fizetni a normál, 30 százalékos adókulcs helyett.

Az adóhatóság kimutatásai szerint 2008-ban 167 milliárd forint folyt be, idén 182 milliárd bevételre számítanak ebből az adónemből.  A május 29-én hivatalba lépő Orbán-kormány adóegyszerűsítéssel kapcsolatos terveiről, az azzal kapcsolatos vitákról, észrevételekről itt olvashat.

Nem feledkezhetnek meg a vállalkozások a helyi iparűzési adóról sem, mint ahogy bevallást kell készíteni a cég tulajdonában lévő nagyteljesítményű személyautókról, vízi vagy légi járművekről is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK