Picit növekedtek a beruházások

Vágólapra másolva!
Negyedéves összevetésben fél százalékkal növekedtek a beruházások, ez arra utal, hogy a magyar gazdaság kezd kilábalni a gödörből. A részletes adatok azonban azt mutatják, hogy a növekedés néhány nagyobb beruházásnak köszönhető, az ágazatok többségében még várat magára az élénkülés.
Vágólapra másolva!

A május közepén megjelent, vaskos meglepetést okozó előzetes GDP-adat után pénteken újabb kedvező adatot tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal: a beruházások az év első hónapjában 0,5 százalékkal bővültek az előző negyedévhez képest. Bár éves összevetésben 6,4 százalékos volt a visszaesés, ez az adat jobb, mint az előző két negyedévben mért több mint 8 százalékos hanyatlás.

A negyedéves emelkedés ellenére még nem beszélhetünk egyértelmű fejlődésről, a szűk belföldi kereslet miatt a legtöbb ágazatban ugyanis csökkenés ment végbe. A feldolgozóipar beruházásai például 16 százalékkal estek vissza, a lakásépítések visszaesésének következtében az ingatlanügyletekhez sorolt beruházások 19 százalékkal csökkentek.

Ezzel szemben a szállítás és raktározás területén 11,4 százalékos bővülés ment végbe egy szárazföldi, csővezetékes nagyberuházásnak köszönhetően. Az energiaipar beruházásainak jelentős - közel 50 százalékos bővülését - egy erőművi beruházása eredményezte. Az oktatás nemzetgazdasági ágban 26,7 százalékkal nőttek a beruházások elsősorban az alap- és felsőfokú oktatásban megvalósuló intézménybővítéseknek és -felújításokból adódódan. A közigazgatásban is több mint 25 százalékos bővülés volt, amiben az alacsony bázis (a visszafogott tavalyi teljesítmény) és a honvédelmi beruházások játszottak szerepet.