A német pénzügyminiszter nem zárja ki, hogy az államháztartás rendbetételéhez a kormány kénytelen lesz emelni az adókat és illetékeket. A kormányra kerüléskor még csökkentésről volt szó.

Wolfgang Schäuble erről a Bild am Sonntag című vasárnap megjelenő hetilapnak beszélt, védelmébe véve ezt a stratégiát. Szerinte az adóemelés "nem kínzóeszköz, elvégre az állampolgárok akarják, hogy lefaragjuk az államadósságot".

A miniszter egyúttal védelmébe vette a szociális állam vívmányait. Mint fogalmazott, az államot "nem szabad agyonspórolni. A szociális kiadások lefaragása ugyanis túlnyomórészt a kevésbé tehetőseket érinti".

Schäuble meglátása szerint a keresztény-liberális koalíciónak most az a feladata, hogy visszafogja az állami kiadásokat. "Ha megszüntetünk bizonyos kedvezményeket az adózás területén, akkor erre egyesek azt mondhatják: ez adóemelést jelent" - fogalmazott a szövetségi kormány pénzügyminisztere.

A tavaly ősszel hivatalba lépett CDU/CSU-FDP kormány egyik leghangosabb ígérete az adócsökkentés volt. Eleinte csupán annak időzítése és mértéke okozott feszültséget a koalíciós pártok között, ám a gazdasági válság hatására tavasszal világossá vált, hogy adócsökkentésre egyelőre nincs mód Németországban.

Európában több ország is a költségvetésük rendbetételére szorul, mivel a válságkezelésben elengedték a deficitet. A szigorú gazdálkodásban Németország jár az élen, amely az eurózóna pénzügyi mentőmechanizmusával fegyvert is kapott ahhoz, hogy rábírja a társországokat a fegyelemre. (Erről bővebben itt olvashat.)