Ingoványos úton kezdi hetét a forint

Vágólapra másolva!
Alig valamivel 275 forint alatt kezdi el a heti kereskedést az euró jegyzése. A forint árfolyamát több adat is befolyásolja a térségből, míg az eurózóna bizonytalanságai is megmaradtak. Magyarországon kamatdöntés lesz, aminek a kimenetele szintén kétséges: az elemzők szerint a tartásnak és a csökkentésnek is van valószínűsége.
Vágólapra másolva!

A lengyel első negyedévi GDP adat, a magyar jegybanki kamatdöntés, és a csehországi választások eredményének értelmezése hathat hétfőn a devizapiacokra az euró/dollár árfolyam és az általános befektetői kockázatvállalási hajlandóság alakulása mellett.

Az elemzők megosztottak abban, hogy lesz-e kamatcsökkentés hétfőn. Magadalena Polan, a Goldman Sachs londoni elemzője szerint május 31-én 5 százalékra viszi le a kamatot a Magyar Nemzeti Bank, ahol aztán vagy megáll, vagy huzamosabb ideig szünetet tart.

A JP Morgan londoni elemzői azonban valószínűbbnek tartják a kamat tartását hétfőn, bár megjegyezték, hogy "akár 40 százalék is lehet" annak esélye, hogy az MNB végül a csökkentés mellett dönt.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője hosszabb távlatú jóslatot mondott, amikor arról beszélt, hogy szerintük a magyar kamat már nem fog emelkedni az eurózónához való csatlakozásig, viszont a szokásosnál nagyobb bizonytalanságot is észleltek a monetáris politikát illetően.

A várakozások szerint a lengyel GDP 3,0 százalékkal növekedett az első negyedévben a tavalyihoz képest. Az ettől eltérő adat javíthatja, vagy ronthatja a régió besorolását, ami kihathat a forintra is.

Pénteken a spanyol szuverén adósbesorolás visszaminősítése terhelte meg az euró árfolyamát, illetve kérdőjelezte meg az elmúlt héten folyamatosan javuló piaci kockázatvállalási hajlandóság indokoltságát.

Az eurót 274,88, a dollárt 223,36, a svájci frankot 193,19 forintért adták hétfő reggel 9 óra előtt.