Fenntartaná az új kormány a már nem létező kilakoltatási moratóriumot

Vágólapra másolva!
A Fidesz fenntartaná a kilakoltatási moratóriumot - jelentették be egy keddi sajtótájékoztatón. A fogalmakkal azonban baj van, mivel a kilakoltatási moratórium már márciusban lejárt, azt fenntartani tehát nem lehet. A párt a hitelesek gondjairól beszél, az őket védő árverezési moratórium azonban szintén lejárt, igaz az előző kormány egy eljárási trükkel oldotta meg a meghosszabbítását.
Vágólapra másolva!

Keddi sajtótájékoztatóján az új kormányszóvivő, Nagy Anna azt mondta, hogy fennmarad a kilakoltatási moratórium.

Korábban a lakásárverezésekkel kapcsolatban hozott a Bajnai-kormány egy áthidaló megoldást a bajba jutottak megsegítésére, az április 15-én lejáró moratórium után. Eszerint nem rendelnek el új árverezési moratóriumot, viszont egy olyan eljárásra kötelezik az árverezőket, amely által minimum 45, maximum 60 napnak kell eltelnie a meghirdetéstől az aukcióig.

Emellett csak az APEH honlapján keresztül lehet ajánlatokat tenni és licitálni, valamint meg kell szerezni a PSZÁF engedélyét is. A szabályozás technikainak tűnik, de valójában azt eredményezi, hogy június 1-jéig, azaz a Fidesz bejelentésének napjáig, nem lehetett egyáltalán árverezni. A gyakorlatban azonban 1-jétől sem indulnak be tömegesen az árverések, mivel az engedélyek beszerzése is időbe telik.

A moratórium nem vonatkozott viszont a bírósági végrehajtásra, azaz a tilalom ellenére voltak kilakoltatások. A kilakoltatások problémáiról bővebben ebben a cikkben olvashat.

A Fidesz a kampányban ígéretet tett a kilakoltatási moratórium fenntartására, "amíg a bajbajutott hitelfelvevők helyzete nem rendeződik" - mondta Orbán Viktor. A szóhasználat két szempontból is érdekes: egyrészt a párt csak a hitelfelvevőkről beszél, amikor megnevezi a támogatandó csoportot és őket az árverezési tilalom érdekelheti.

Másrészt viszont a kilakoltatási moratórium már márciusban lejárt, s csak a hideg téli hónapokra vonatkozott. Azaz sem árverezési, sem kilakoltatási moratórium nincs már, amit meg lehetne hosszabbítani. Korábban megkeresett szakértők ráadásul felhívták a figyelmet, hogy fenntartani vagy meghosszabbítani nem is lehet a moratóriumot, legfeljebb újat elrendelni.

A kérdésben megpróbáltuk megkeresni a pártot, de a Fidesz sajtóosztályát egyelőre nem sikerült elérni.