Magyar technikákat tanulmányoztak koreai pénzügyi szakemberek

Vágólapra másolva!
Koreai betétbiztosító szakemberek a magyar gyakorlatot tanulmányozták a közelmúltban Budapesten - derül ki az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) honlapján közzétett tájékoztatóból.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a Koreai Betétbiztosítási Társaság (KDIC) delegációja, élén Lee Joon Hwan ügyvezető igazgatóval május 31-én egynapos látogatást tett az OBÁ-nál. A koreai vendégek érdeklődésének középpontjában a fizetésképtelenséghez vezető okok kialakulásában szerepet játszó felelősök felderítése és megbüntetése volt, a KDIC ugyanis rendelkezik ilyen vizsgálati részleggel.

Mivel az OBA-nak nincs ilyen jogosítványa, a magyar betétbiztosító vezetői az alap történetében előforduló bankválságokat és az alkalmazott technikákat mutatták be a vendégeknek. Megemlítették azokat az eseteket, amikor az OBA-nak szerepvállalása következtében szembesülnie kellett a banki dolgozók mulasztásaival. A közlemény szerint számos olyan példa került szóba, amikor az OBA a szándékos károkozás gyanúját felvető eseményeket jelentette a felügyeletnek további intézkedés céljából.

A magyar alapnak tízéves szünet után az idén tavasszal kellett újra kártalanítania, amikor több mint 3 milliárd forintot fizetett ki az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet (ÁKH) betéteseinek. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az idén februárban ugyanis visszavonta az ÁKH tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte az intézmény felszámolását, mert a hitelszövetkezet saját tőkéje a jegyzett tőke alá csökkent, s a felügyeleti biztosok úgy ítélték meg, hogy a hitelszövetkezet fizetőképességi helyzete a jövőben sem teszi lehetővé a biztonságos, jogszabályoknak megfelelő működést.

Az OBA fő feladata, hogy a tagintézeteknél elhelyezett betétek befagyása, a felügyelet határozata, vagy felszámolási eljárás kezdeményezése esetén a bíróság végzésének közzététele után - a három időpont közül a legkorábbiban - megkezdje, és 20 munkanapon belül befejezze a betétesek részére a kártalanítás kifizetését.

A kártalanítás összege adott hitelintézetnél személyenként legfeljebb ötvenezer euró, illetve annak a kártalanítás kezdő időpontját megelőző napon érvényes MNB devizaárfolyamon átszámított forintösszege. Az OBA által nem biztosított betétrészekre a kormány korábbi deklarációja alapján jelenleg állami garancia van. Az OBA saját tőkéje 2009 végén 85,1 milliárd forint volt.