Halottaktól vásárolt a negyedmilliárd forintos adócsaló

Vágólapra másolva!
Halott őstermelőktől is vett papíron terményeket az a közép-dunántúli vállalkozó, akit jelentős adócsalással vádol az adóhatóság.
Vágólapra másolva!

Csaknem negyedmilliárd forintos adócsalással "vádol" az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) egy közép-dunántúli vállalkozót, aki terménykereskedelemmel és közúti fuvarozással foglalkozik.

A fiktív számlákra és más turpisságokra az általános forgalmi adó utólagos ellenőrzésekor bukkantak a revizorok. Az eltitkolt adó megfizetésén túl magánokirat-hamisítás gyanúja miatt is felelnie kell a csalónak.

Az adózó bizonylatai szerint őstermelőktől és kereskedő cégektől szerezte be terményeit. A több mint száz őstermelőnél végzett vizsgálat azt állapította meg, hogy kettő esetében a felvásárlási jegyek valótlanok voltak. Mindkettőnél bebizonyosodott, hogy a felvásárlási jegy kiállításának időpontjában az eladók már nem éltek.

Az egyéni vállalkozó 18 terménykereskedő cégtől is fogadott be számlákat, de sok esetben nem is ismerte azokat, akik a számlát benyújtották. Több társaságot nem találtak a székhelyén, bevallásokat nem nyújtottak be, adót nem fizettek. A fellelhető társaságok többségénél semmilyen iratanyagot nem találtak. Több vállalkozás valós tevékenységet nem végzett és gond volt a számlák dátumozásával illetve a számlatömbök hitelességével. Ezek miatt a vizsgált adózó nem volt jogosult az adólevonásra.

Az APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága az egyéni vállalkozó ellen büntető feljelentést tett a Vám- és Pénzügyőrségnél adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt.