Befolyásolják a tőzsdét az angol fociválogatott eredményei

Vágólapra másolva!
Hatással lehet a londoni értéktőzsdére az angol fociválogatott szereplése. Ezt állítják egy kedden közzétett brit tanulmányban. A kutatók szerint az effektus annál erősebb, minél jelentősebb tornán vesz részt az angol nemzeti tizenegy. Az angolok kiesése negatív hatást gyakorolhatna az alkohol, a média, a sportruházati valamint a szabadidő iparra.
Vágólapra másolva!

A kutatók szerint a tíz nap múlva kezdődő dél-afrikai világbajnokságon pályára lépő angolok szereplése befolyásolhatja az árfolyamokat. A kutatók állítják: megvizsgálták a kapcsolatot a válogatott eredményei és az FTSE 100 index, vagyis a vezető részvények tőzsdei mutatója között, és úgy találták, hogy az index rendszerint felfelé megy, ha a csapat nyer, és esik, ha a válogatott döntetlen játszik vagy veszít.

A tanulmányt az angol válogatott 1994 és 2009 között játszott 290 mérkőzése és ezen időszak FTSE indexeinek összehasonlító vizsgálatai alapján készítették Bangor, Leeds valamint Newcastle egyetemeinek kutatói. A csoport egyik vezetője, Robert Hudson professzor szerint "a brókerek, mint mindenki más, búskomorrá válhatnak, ha például az angolok kikapnak a foci világbajnokságon".

John Ashton, a bangori egyetem üzleti iskolájának tanára szerint, ha "a mostani vébén az angolok hamar kiesnének, akkor az egy jó nap lenne azoknak, akik eredményes üzleteket keresnek, és olcsón akarnak papírokat venni. Az angolok kiesése negatív hatást gyakorolhatna az alkohol, a média, a sportruházati valamint a szabadidő iparra.

A dél-afrikai világbajnokságon egyébként Anglia az Egyesült Államokkal, Algériával és Szlovéniával játszik a G-csoportban.