MNB: 4,5 százalék lehet a deficit, 2012-ig magas lesz a munkanélküliség

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs előrejelzése szerint az idén 4,9 százalékos, míg jövőre 3,0 százalékos infláció várható. Az idei hiány 4,3-4,5 százalék körül alakulhat, de a jelentés megjegyzi, hogy  az előrejelzés a költségvetési feszültségek kezeléséből adódó többletkiadásokat nem tartalmazza. A következő két évben akár 4 százalékot is növekedhetünk, de a munkanéküliség csak 2012-ben kezdhet el jelentősen csökkenni.
Vágólapra másolva!

A korábban előrejelzettnél kisebb ütemben, de tovább folytatódik az infláció csökkenése. A lassulás egyrészt a magasabb olajárakkal, másrészt pedig a vártnál nagyobb szabályozott áremelésekkel magyarázható. A visszafogott belső kereslet és a kihasználatlan kapacitások továbbra is mérséklik az inflációt, de a növekedés felívelésével ez a hatás fokozatosan gyengülni fog.

A monetáris politika időhorizontján a 3 százalékos inflációs cél közelébe süllyedhet az inflációs ráta. A gazdasági kilábalást rövid távon a külső kereslet élénkülése vezeti, miközben a belföldi kereslet az idei évben még hátráltatja a növekedést. 2011-től már érdemi GDP-bővülésre számít a jegybank.

Bár a javuló nemzetközi környezet - a kedvező exportkilátásokon keresztül - segíti a magyar gazdaság kilábalását, a belföldi kereslet ezt csak lassan és késéssel fogja követni. Az első negyedévben átmeneti hatások is javították a növekedési számokat, tartós fellendülésre azonban csak a belföldi kereslet élénkülésével számíthatunk. 2011-12-ben 3-4 százalék közötti növekedési ütemet vár a jegybank.

Az MNB szakértői szerint bár a belföldi kereslet várható élénkülésével a folyó fizetési mérleg többlete eltűnik, a hazai gazdaság külföldi forrásokra való ráutaltsága tartósan alacsony marad. A gazdaság egyensúlyi pozícióinak jelentős javulása mérsékelte hazánk sebezhetőségét, de a magas adósságszint és a gyenge konjunkturális mutatók változatlanul kockázatot jelentenek.

A jegybank szakértői szerint további kormányzati intézkedések nélkül a költségvetés jelenleg érvényes hiánycéljának túllépése várható, a GDP-arányos államháztartási deficit a kamattartalék törlésétől függően 4,3-4,5 százalék lehet. Ez az előrejelzés nem tartalmazza a költségvetési feszültségek kezeléséből adódó többletkiadásokat, melynek nagyságrendjéről nincs új információ. Az MNB szakértői 2011-re és 2012-re csak technikai kivetítést tudtak alkalmazni, ezek alapján jövőre 3,9 százalék, míg két év múlva 2,9 százalék lehet az államháztartás hiánya.

A versenyszférában foglalkoztatottak létszáma csak 2011-től indul lassú emelkedésnek, a munkanélküliség 2012 végéig magas szinten maradhat.