Estére erősödött a forint

Vágólapra másolva!
Elsősorban a javuló nemzetközi hangulat miatt szerény mérétkben erősödött a forint a szerdai kereskedés során.
Vágólapra másolva!

Erősödött a forint szerdán. Este 8 óra körül a londoni devizapiacon az euróért 275,33 forintot kértek, szemben a kedd esti 276,6 forinttal és a szerda délutáni 276 forint körüli szinttel. A svájci frank jegyzése szerda este 195 forintot, a dolláré pedig 225,8 forintnál járt.

A forinterősödés részben azzal magyarázható, hogy délután kedvező hangulat alakult ki a nemzetközi piacokon egy, a vártnál jobb amerikai makroadat miatt. Bár az európai tőzsdeindexeket az optimizmus nem tudta jelentős pluszba lendíteni, az amerikai mutatók magyar idő szerint este 8 után bő 1 százalékos pluszban voltak. A javuló hangulatban pedig a befektetők kockázatvállalóbbak, ebben a környezetben pedig a legtöbb - az adott ország gyenge gazdasági helyzete miatt - rizikósnak tartott deviza, például a forint is erősödni tud.

Előrejelzés

A következő időszakban az euró árfolyama az Erste Bank szakértői szerint 263-283 forintos sávban mozoghat. Amíg ebben a sávban tartózkodik az árfolyam addig az exportőrök is nyereségesen tudnak működni, de a devizahitelesek többsége sem kerül fizetésképtelen helyzetbe.

Kockázatot jelent azonban a jelenleg 11,8 százaléknál tartó munkanélküliségi ráta további emelkedése, ezért az új kormánynak hozzá kell látnia a munkahelyteremtéshez és az ország versenyképességének javításához - írja az elemzés, amely szerint a forint, valamint az állampapírpiac szempontjából fontos, hogy a kormány ne engedje elszállni a költségvetési hiányt, mert a befektetők a jelenlegi feszült helyzetben, az eurózóna országainak (Görögország, Portugália, Spanyolország) költségvetési problémái miatt azokat az országokat büntetik leginkább, amelyek nem figyeltek oda az államháztartás egyensúlyára, és az adósság korlátozására.