Bloomberg: Világszerte a forint szerepelt a legrosszabbul csütörtökön

Vágólapra másolva!
A Bloomberg által mért devizák közül a forint teljesített a leggyengébben csütörtökön. A hírügynökségnek nyilatkozó elemzők szerint a forintgyengülésben főszerepet játszott, hogy Kósa Lajos fideszes politikus egy esetleges magyar államcsődről beszélt egy csütörtöki konferencián.
Vágólapra másolva!

A forint euróhoz mért árfolyama csütörtökön 282 forint felett is járt, azaz 2,4 százalékkal gyengült - írja a magyar piac fejleményekről szóló cikkében a Blooomberg.

Ezzel a teljesítménnyel a magyar fizetőeszköz gyengült a legjelentősebb mértékben a Bloomberg által követett 170 deviza közül. A hírügynökség megemlíti, hogy az elmúlt egy évben ez volt a legnagyobb visszaesés napon belül, ami azután következett be, hogy Kósa Lajos nagyon rossz gazdasági helyzetről beszélt.

A Fidesz ügyvezető alelnöke egy csütörtöki konferencián a Napi.hu tudósítása szerint azt mondta: Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük. "Van olyan igazgatási ágazat, ahol júniusra már nem tudunk bért fizetni, mert elfogyott az erre elkülönített keret" - írja a Napi.hu tudósítása Kósa Lajos szavai nyomán.

Megrendült bizalom

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők közül az UBS Bank szakértője, Manik Narain közölte, a görög példa említése miatt megijedtek a befektetők. Feszes költségvetési politikára van szükség annak érdekében, hogy a piaci szereplők ne forduljanak el a magyar eszközöktől - tette hozzá Narain.

A Credit Agricole Chevreux Bécsben dolgozó feltörekvő piaci elemzője szerint most a kormánynak a Nemzetközi Valutaalappal és a Európai Unióval közösen gyors lépést kell tennie, hogy megnyugtassa a befektetőket és visszaállítsa a Magyarországba vetett bizalmat. Nigel Rendell, a londoni RBC Capital szakértője pedig azt mondta, hogy a magyar gazdaság nincs szörnyű helyzetben, Kósa Lajos pedig az említett kijelentéseivel veszélyes játékot játszik.

A piaci bizalom megrendülését jelzi, hogy az országok kockázati megítélését mérő londoni cég, CMA Datavison adatai szerint a magyar adósság törlesztésére köthető biztosítási ügyletek (Credit Default Swap) árfolyama növekedett.

Barroso szerint törékeny a helyzet

A Bloomberg összeállításából kiderül az is, hogy José-Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel való tárgyalása után közölte, hogy Magyarország törékeny helyzetben van, ezért folytatni kell a költségvetés stabilizálását célzó munkát.