Lejtmenetbe kezdett a tőzsde Kósa előadása után

Vágólapra másolva!
Több mint 1 százalékos süllyedéssel zárta a csütörtöki kereskedést a BUX, az árfolyamok a forinthoz hasonlóan Kósa Lajos államcsődre vonatkozó kijelentései után kezdtek esni.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki záráskor 22 023 ponton volt a BUX, ami 1 százalékos csökkenést jelent a szerdai záráshoz képest.

A vezető papírok felemásan szerepeltek. Az OTP Bank árfolyama közel 3 százalékkal 5440 forintra, a Mol 2,1 százalékkal 18 900 forintra gyengült, ezzel szemben a Magyar Telekom 0,1 százalékkal 695 forintra, a Richter pedig 1,7 százalékkal 44 500 forintra drágult.

Eladói nyomás

A nemzetközi tőzsdék pozitív irányba mentek csütörtökön, szinte egyedüliként esett a BUX - mondta Herczenik Ákos, a Raiffeisen szakértője és hozzátette: a süllyedés vélhetően azzal magyarázható, hogy a befektetők megijedtek Kósa Lajos csütörtöki szavaitól. A Fidesz ügyvezető alelnöke ugyanis azt mondta, hogy jelenleg az államcsőd elkerülése a cél és szűk esély van arra, hogy Magyarország elkerülje az államcsődöt.

Varjú Péter, az Erste üzletkötője szerint "politikai kockázat" jelent meg a magyar piacon, amire már régóta nem volt példa. A Kósa-beszéd pánikot okozott, aminek eredményeként mintegy ezer pontot esett nap közben a BUX.

Illés László, a Quaestor üzletágvezetője szerint is megijedtek a külföldi befektetők és a kockázat miatt eladásokba kezdtek. A szakértő hozzátette: José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel közös brüsszeli sajtótájékoztatóján óvatosságra intette Magyarországot a meglévő problémák miatt, és arra biztatott, hogy fokozni kell az erőfeszítéseket a hiány leszorítása és a strukturális reformok megvalósítása érdekében.