"Tegnap még fejlesztésekről volt szó" - sokkolt a Sony gyárbezárása

Vágólapra másolva!
Döbbenten vették tudomásul a gödöllői Sony gyár alkalmazottai, hogy a japán anyavállalat megszünteti a munkahelyüket. Azt mondják, még a cég magyarországi vezetőit is váratlanul érte, hogy a válság enyhülésének első jelei után így döntöttek Tokióban. Különösen azok után, hogy nagyszabású fejlesztéseket hajtottak végre és jelentettek be.
Vágólapra másolva!

"Szerintem itt nincs esélyetek, a lelkünkre kötötték, hogy semmit sem mondhatunk a sajtónak" - mondta egy fiatal nő az [origo] tudósítójának a bezárásra ítélt gödöllői Sony-gyár kapujában, szerda délután.

Korábban a portás - nem a Sony, hanem egy biztonsági cég alkalmazottja - már megpróbálta elhitetni velünk, hogy délután kettőkor mindenkit hazaküldtek, aztán este hat után mégis megjelent pár tucat alkalmazott. Érdeklődésünkre mind ugyanazt felelték: semmiképp sem nyilatkozhatnak, bármilyen információért hívjuk a vezetőket.

A társaság vezetői szerdán közölték, hogy a japán elektronikai óriásvállalat a cég nyereségességének növelése érdekében december végén bezárja tizennégy éve létező gödöllői üzemét. A blu-ray lejátszókat és DVD-felvevőket gyártó egység megszűnésével 540 ember veszíti el az állását, az ő munkájukat a továbbiakban a malajziai Kuala Lumpurban végzik majd el.

A Posta lehetne a megmentő

Gödöllő polgármestere, Gémesi György abban bízik, hogy a Magyar Posta tavaly bejelentett tervének megfelelően valóban a városba telepíti logisztikai központját. Ott akár hétszázan is munkát kaphatnának, a létesítményre kiírt közbeszerzési eljárás azonban az első körben elbukott, pontosabban érvényes lett, de eredménytelen.

"Hallottunk a Posta-központról, de ez még nagyon távoli ahhoz, hogy akár csak reménykedjünk benne. Most csak a bizonytalanságot érezzük, még az sem fix, hogy az év végéig maradhatunk" - legyintett egy középkorú férfi, akit egy közeli településen, a cég munkavállalóit szállító buszról leszállva sikerült szóra bírnunk.

Több mint tíz éve dolgozik a gyárban, szerda délelőtt egy félórás beszéd keretében tudatták vele és kollégáival, hogy néhány hónapig van már csak állásuk. "Fogalmam sincs, hol fogok elhelyezkedni jövő januártól, már ha egyáltalán szükség lesz rám addig" - tette hozzá.

Miért éppen most?

A többi dolgozó nála is tartózkodóbbnak bizonyult, a gyártól távol, névtelenül sem akartak megszólalni. Végül egy irodai munkát végző fiatal férfi beadta a derekát. "Abszolút váratlan ez a fejlemény, látszólag semmi sem indokolta, hogy pont most döntsenek így. A gazdasági válság hatására korábban többször is előfordult, hogy sokkal kevesebb megrendelés volt, mint manapság" - idézte fel az előzményeket.

Tapasztalataival az kétségtelenül egybevág, hogy noha a válság hatására számos magyarországi cég döntött elbocsátásokról, vagy egyenesen a kivonulásról, az utóbbi hónapokban már nem voltak gyakoriak az efféle döntések. Legutóbb a General Electric (GE) jelentett be - ha nem is kivonulást, de - komoly leépítést, még a tavalyi év végén: a fényforrásokra vonatkozó új energiahatékonysági előírások miatt a 2010-ben és 2011-ben összesen 2570 állás szűnik meg a cégnél.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Nem akartak beszélni a munkások

Megjegyezte, nagyon kulturáltan zajlott a bejelentés: azokat, akik éppen nem voltak benn, egyenként, telefonon értesítette a közvetlen főnökük. Egy másik ember úgy emlékezett, az állománygyűlés idejére hermetikusan lezárták a gyárat, senkit nem engedtek se ki, se be, nehogy idő előtt kiszivárogjon a hír.

Tavaly már felvetődött

Egy éve vetődött fel először, hogy a Sony - a veszteségei hatására elhatározott takarékoskodás jegyében - esetleg bezárja a gödöllői gyárát. A Sony Hungária hr-vezetője, Károlyfi Irén akkor arról számolt be, hogy megszüntetés helyett inkább bővítik a termelőegységet. Ez meg is történt, akkor közel száz új embert vettek föl. Károlyfi Irént most is meg szerettük volna kérdezni a gyárbezárási döntés hátteréről, illtve arról, hogy mi változott az utóbbi egy évben, de az igazgatót nem tudtuk elérni a gödöllői gyárban.



Egy gödöllői dolgozó szerint ha sejteni nem is lehetett, mi következik, akadt néhány rossz jel az utóbbi egy-másfél évben. Volt olyan csoport, amelynek tagjait már korábban választás elé állították: vagy elbocsátanak egy embert, vagy mindenkinek csökkentik a fizetését tízezer forinttal. Mások nem választhattak, racionalizálásra hivatkozva többeknek felmondtak, amikor az üzem már nem teljes kapacitással működött - sorolta.

Sok a vendégmunkás

A városban csak Sony-szállóként ismert munkásszálló kapujában cigarettázó dolgozók eleinte elzárkóztak, aztán megeredt a nyelvük. "Látszott, hogy a magyar vezetők sem számítottak a dologra, legfeljebb a japán ügyvezető igazgató tudhatta pár napja, hogy mi készül. Az elmúlt hónapokban sokmilliós beruházások zajlottak, és még tegnap is új fejlesztésekről volt szó" - mondta egyikük.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A kivonulás miatt eladja a Sony a gyárépületet

"Hogy milyen munkahelynek számít a környéken? Hát, jobban fizet, mint a jászfényszarui Samsung vagy a hatvani Bosch, rosszabbul, mint a veresegyházi GE. De ha bezár, mindenképp mehetek haza munkát keresni" - összegzett a férfi, aki annak ellenére, hogy remekül ismeri a helyi adottságokat, valójában messziről jár Gödöllőre dolgozni. Azt állította, sokan vannak így a munkatársai között, szerinte az alkalmazottak nyolcvan százaléka nem gödöllői.

"Derült égből villámcsapás"

A polgármester ezzel szemben attól tart, a lépés biztosan jelentősen megdobja a gödöllői munkanélküliséget (amellett komoly bevételkiesést jelent a városnak). Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat áprilisi adatai szerint Gödöllőn jelenleg 4,26 százalékos az állástalanok aránya, ami nem sokkal több mint harmada a 11,8 százalékos országos átlagnak.

Gémesi György az [origo]-nak azzal reagált a bezárásra, hogy az "derült égből villámcsapás", és azok a helyi lakosok sem kisebb megdöbbenést árultak el, akik az esti órákban tőlünk értesültek a hírről. Még a fiatalabbak is emlékeztek, milyen nagy esemény volt 1996-ban a Sony megtelepedése.

Az érkezésénel halkabb távozásra készülő Sony Hungária Kft. annyit közölt: szorosan együttműködik a helyi munkaügyi központtal, hogy segítse magasan képzett dolgozói elhelyezkedését Gödöllőn vagy a város közelében. "Célunk, hogy a dolgozók megfelelő pénzügyi és karrier-tanácsadási támogatásban részesüljenek" - szögezte le a társaság.