Simor: Növelni kell a lakossági megtakarításokat

Vágólapra másolva!
A lakossági megtakarítások növelésére van szükség, hogy Magyarország fejlődő pályára álljon.
Vágólapra másolva!

A válság nyomán megnőttek a lakossági megtakarítások Magyarországon, s remélhető, hogy a tendencia tartós lesz, mivel a gazdasági növekedést a jövőben elsősorban a belső megtakarításokból kell finanszírozni - jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a pénteken rendezett Pénziránytű konferencián.

Az elmúlt időszakban a hiány finanszírozása érdekében a költségvetés felszívta a lakossági megtakarításokat, így a vállalkozások külföldi forrásokból finanszírozták beruházásaikat és a működésüket. Azok az országok a legsérülékenyebbek, amelyek nagy belső illetve külső államadósságot halmoztak fel, s ebből a szempontból igen sérülékeny Magyarország, mivel GDP arányos államadóssága a régió átlagának kétszerese - mondta Simor András.

A jegybankelnök szerint a gazdaság fenntartható növekedése érdekében változásra van szükség, amelynek legfontosabb eleme, hogy a költségevetés ne szívja fel a megtakarításokat. A második, ugyanilyen fontos elem, hogy a növekedjenek a lakossági megtakarítások - tette hozzá.