A hitelesek és az autósok a forintesés nagy vesztesei

Vágólapra másolva!
A gyenge forint rossz hír a devizahiteleseknek, akik a csütörtöki és pénteki árfolyamesés miatt az előző havinál akár tizedével is magasabb törlesztőrészlettel számolhatnak, de a benzin, a gáz és az importból származó termékek áremelkedését mindenki megérezheti. Aki tengerparti nyaralásra menne, annak mélyebben kell a zsebébe nyúlnia.
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggel még alig több mint 273 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, péntek este pedig már csaknem 290 forintot kértek az európai devizáért.

Két nap alatt 17 forintot ment fel a jegyzés, ami több mint 6 százalékos forintgyengülésnek felel meg - ez pedig a mindennapokok is nyomot hagyhat, amennyiben tartósan ezen a szinten ragad az árfolyam.

Tizedével emelkedhet a frankhitel törlesztője

A Magyar Nemzeti Bank hivatalos középárfolyamai alapján április és május első napjaiban 264-265, illetve 267-270 forint körül mozgott az euró árfolyama, innen ment fel egy hónap alatt 290 forint környékére a jegyzés.

A magyar pénz hirtelen értékvesztése elsősorban a devizahitellel rendelkező háztartásoknak okoz többletkiadást, főleg azért, mert sok hitelnél a hónap első napjain érvényes árfolyamok alapján kalkulálják ki az aktuális törlesztőrészletet - márpedig a mostani esés épp erre az időszakra esett.

A legtöbb devizahitelt svájci frankban vették fel a magyar háztartások: a svájci pénz kurzusa április és május elején feljegyzett 185-186, illetve 186-189 forintról jelentősen emelkedett, csütörtökön 193,50, pénteken pedig csaknem 208 forint volt. Ha csak a frank mozgását vesszük alapul, akkor az előző havihoz képest akár több mint tizedével is növekedhet az törlesztőrészlet.

Még drágább benzinre kell készülni

A forint gyengülése miatt az idén soha nem látott magasságba emelkedő üzemanyagárak is tovább emelkedhetnek. Legutóbb közel egy hónappal ezelőtt emelkedtek az árak, és bár az olaj árfolyama az elmúlt hónapokban csökkent, a dollár forinthoz mért erősödése miatt a magyarországi benzinár nem követte a nyersanyag árát. Az üzemanyagok ára egyébként május végén csökkent egy picit, így a benzinátlagára 337, a gázolajé pedig 319 forintra változott, de amennyiben a mostani forintesés tartós marad, akkor bizonyosan többet kell majd fizetni a kutaknál.

Az üzemanyagok mellett a gáz árát is megemelheti a magyar deviza mélyrepülése. A Népszabadság hétfőn közölte, hogy 15-20 százalékos gázáremelkedés jöhet júliustól, mivel az elmúlt hetekben megugrott az elszámolásnál használt dollár árfolyama, valamint némileg a világpiaci ár is emelkedik - pedig ekkor még jó 15 forinttal lejjeb volt az amerikai deviza jegyzése.

A gázszolgáltatók szerint a dollár árfolyamának változása azonnal megjelenik könyveikben, mivel dollárban kell kifizetniük az orosz gázszállítmányokat. Áprilisig 200 forint körül ingadozott a dollár, de az eurózóna gyengélkedése miatt az amerikai pénznem emelkedni kezdett, május végére a 230 forintot is megközelítve. A május-júniusi átlagbecslés 225 forint, ami az előző számításhoz képest több mint 10 százalékos emelkedés, ráadásul pénteken a devizapiacon már 240 forint felett is megfordult a dollár.

Drágább lesz a tengerparti nyaralás

A forint gyengülése szinte automatikusan megdobja az importtermékek árát (kérdés csupán annyi, hogy a válság miatt visszaeső forgalommal küzdő eladók mennyire tudják továbbhárítani az áremelkedést), így minden olyan termékért többet kell emiatt fizetni, ami a határokon kívülről érkezik. Ebből adódóan jó eséllyel emelkedni fog az autók, a műszaki berendezések, a lapostévék, vagy épp a külföldről behozott ruhák ára.

A gyenge forint azt is jelenti, hogy a pénzünkért kevesebb eurót vagy dollárt lehet kapni, vagyis, ha a forint nem tér magához a nyári szezon beindulására, akkor sok magyarnak azzal is szembesülnie kell, hogy az eredetileg tervezettnél jóval drágábban nyaralhat - a horvát, francia, spanyol vagy épp görög árak ugyanis nem vesznek tudomást a magyar eseményekről, forintban kifejezett értékük pedig nőni fog.

A forintgyengülésnek és az ebből adódó importáremelkedésnek áttételes hatásai is lehetnek: a megugró árszint idővel az összes termék és szolgáltatás árába begyűrűzhet, főleg, mert olyan termékeket érint elsősorban, amelyeket szinte mindenki használ: a gázt és a benzint.