Szijjártó is megszólalt, újra zuhan a forint

Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter kormányfői szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem túlzás államcsődről beszélni Magyarország esetében, az euró 1 óra alatt 280 forintról 286 forint fölé ugrott.
Vágólapra másolva!

Pénteken kevéssel 13 óra után 286,50 forintot ért egy euró a bankközi devizapiacon, míg 10 órakor még 280 forint alatt volt a kurzus. A dollár 236 forint fölé ment, a svájci frank pedig 206 forint fölé emelkedett.

Reggel 8 órakor egy euró még 282,20 forintot ért, egy dollárért 231,90 forintot kellett adni, egy svájci frankért pedig 200,70 forintot kértek a kereskedők. A csütörtöki esti értékekhez képest ez nem jelent jelentős elmozdulást. Kilenc órakor már 280,60 forintba került egy euró, a dollár 230 forintra ment le, a svájci frank pedig 200 forint alá csökkent.

Szijjártó sajtótájékoztatója

A forint péntek délutáni esése egyértelműen helyi okokra vezethető vissza, az euró-dollár árfolyam ugyanis stagnált. A forint esése azután kezdődött, hogy Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: nem túlzás Magyarország vonatkozásában államcsőd közeli helyzetről beszélni.

A politikus elmondta, hogy nem tartja túlzónak a Fidesz ügyvezető alelnökének csütörtöki kijelentéseit az államcsőddel összefüggésben. A görög példára utalva azt mondta, hogy Magyarországon az előző kormány meghamisította a gazdasági adatokat, csakúgy, mint a görögök. "Görögországban már eljött az igazság pillanata, Magyarország még ez előtt áll. A kormány készen áll arra, hogy elkerülje azt az utat, amelyen Görögország járt, vagyis a valóság megismerése után nem a tétovázás fog következni, hanem egy akciótervnek a bejelentése" - közölte, majd hozzátette, hogy nem marad el az ígért adócsökkentés.

Csajbók Róbert, az ING Bank elemzője szerint egyértelműen a Szijjártó-bejelentés váltotta ki a zuhanást. "Ha koordinált ez a beszéd, az veszélyes, ha nem akkor hiba, mert a befektetők könnyen elfordulhatnak a magyar eszközöktől " - tette hozzá. A szakértő szerint jövő hétre könnyen 300 forint lehet az euró, de ez a plafon, ennél följebb aligha kerül. A forint mozgását természetesen a hétvége is befolyásolja, ekkor jelenti be Varga Mihály a költségvetési tényfeltáró bizottságának részjelentését.

Gondi István, a Raiffeisen kereskedője erős szavakkal jellemezte a kormány kommunikációját. A Magyar Nemzeti Bank lehetséges reakciójáról annyit mondott, hogy 290 forintos euró fölött talán beavatkozik, de lehet, hogy hagyja, hogy a kormány oldja meg a konfliktust.

Csütörtökön is nagyot esett a forint

Csütörtökön nagyot esett a forint árfolyama, az euró jegyzése 273,50 forintról egészen 282 forintig ment fel. A hirtelen és a Bloomberg adatai szerint a világ csütörtöki legnagyobb árfolyamgyengülésre Kósa Lajos kijelentéseinek nyilvánosságra kerülése után került sor (bár Szijjártó Péter, Orbán Viktor szóvivője a köztévé Este című műsorában csütörtökön azt mondta, hogy szerinte "badarság azt gondolni, hogy egyes nyilatkozatok miatt elmozdulnak tőzsdeindexek, ez a valóság leegyszerűsítése".)

A Napi.hu tudósítása szerint a Fidesz ügyvezető alelnöke a Napi Gazdaság konferenciáján azt mondta: Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük. "Van olyan igazgatási ágazat, ahol júniusra már nem tudunk bért fizetni, mert elfogyott az erre elkülönített keret" - írja a Napi.hu tudósítása Kósa Lajos szavai nyomán.

Kósa szavai után nem csak a forintot került lejtőre, hanem az állampapírpiacokon és a tőzsdén is eladási hullám indult. A magyar államkötvények hozama jelentősen, 30-40 bázisponttal emelkedett és a kora délutánig még erősödő BUX pedig több mint 1 százalékos mínuszba került.