Vágólapra másolva!
A jelek szerint a pánikot kioltották Varga Mihály szombati, a piacok megnyugtatását célzó szavai, a forint ugyanis ha nem is robbanásszerűen, de erősödéssel kezdett hétfő reggel. A devizakereskedők szerint a befektetők a gazdasági program részleteire várnak, és egyelőre a nemzetközi hangulat nem kedvez a magyar pénznek.
Vágólapra másolva!

Hétfőn az euró 288,60 forinton kezdte a kereskedést a bankközi devizapiacon, a dollár 241,90 forintot ért fél 9-kor, a svájci frankért pedig 208 forintot kellett adni ugyanekkor. Ezek az árfolyamszintek nagyjából megfeleltek a pénteki értékeknek, de fél órával később már csak 286,20 forintba került egy euró, ami összességében 3 forintos erősödés péntek estéhez képest.

A jelek szerint tehát Varga Mihály szombati nyilatkozata - miszerint nem reális veszély az államcsőd, és a komány tartani kívánja az előző kabinet hiánycélját - a pánik megfékezésére biztosan elég volt, a forint ugyanis érezhető erősödéssel kezdte a hetet.

Részletek kellenek a piacnak

"Megnyugtatóan hatott, hogy egy szakpolitikus cáfolta a korábbi, az államcsőddel és a görög párhuzammal a piacok felforgató nyilatkozatokat, de a forint robbanásszerű erősödéséhez ez egyelőre nem volt elég" - mondta az [origo]-nak a hétfői piacnyitás után Csajbók Róbert, az ING Bank kerekedője, aki szerint a magyar gazdaságpolitika hitelességének visszaállítása több időt vehet igénybe.

A szakértő szerint a magyar deviza tartós korrekciójához kedvező nemzetközi befektetői hangulatra is szükség lenne, de ez egyelőre nincs meg. "Az ázsiai tőzsdék a pénteki esés miatt zártak mínuszban, és az amerikai határidős indexek is lefele tartanak, amit már nem lehet a múlt heti eseményekkel magyarázni" - mondta Csajbók, aki szerint a piac az új magyar kormány konkrét intézkedéseire is kiváncsi a bejelentésen túl. (Az ázsiai reakciók esetében azt is figyelembe kell venni, hogy a forint komolyabb, pénteki bezuhanására akkor került sor, amikor már zárva voltak ezek a börzék - a szerk.)

A forint hétfő reggeli erősödése viszonylag szerény forgalom mellett következett be. Gondi István, a Raiffeisen devizakereskedője reggel az [origo]-nak azt mondta, hogy "nem izzanak a vonalak, nem történik semmi". "Ha nincs megszorítás, de kitartanak az adócsökkentés mellett, az öngyilkosság" - vélte Gondi István, aki szerint a forint ma "szvingelni" fog, azaz ide-oda ingadozni, és a gazdasági akcióterv részletesebb bejelentéskor (várhatóan csak kedden) dől el a további irány. Addig a 285,70 és 294,60-as árfolyamszintek között maradhat a forint.

Megijeszteni könnyebb, mint megnyugtatni

"Számítottunk rá, hogy lesz erősödés hétfőn, ez már a pénteki nemzetközi reakciók után valószínűnek tűnt, aztán Varga Mihály szombati bejelentésének is jó hatása volt a hangulatra. A piacot azonban sokkal könnyebb megijeszteni, mint megnyugtatni, ezért valószínűleg ezért mozdul viszonylag óvatosan az árfolyam" - mondta kérdésünkre Sági Pál, az Equilor devizakereskedője.

Hozzátette, további hátráltató tényező, hogy pénteken az amerikai tőzsdék 3 százalék feletti mínuszban zártak, és a mai határidős indexek is gyengülést mutatnak. "Ha a kormány továbbra is elkötelezi magát a fegyelmezett költségvetési politika mellett, hamar visszatérhet akár a 280 forint alatti euró is. Nagyobb kiadáscsökkentési tervek, kedvező nemzetközi környezet esetén, tovább erősíthetnék a magyar devizát" - vélte kérdésünkre a szakember. Az eddig kiszivárgott intézkedési tervek - így a banki különadó és a minimálbér adója - viszont inkább a bevételnövelés irányába mutatnak.

Mozgalmas napok után

Pénteken 290 forint környékén is járt az euró jegyzése, majd estére kicsi 288 forint fölött stabilizálódott a kurzus. A magyar hírek még a New York-i kereskedésre is hatottak, és hétfőn reggel elemzések szerint az amerikai foglalkoztatási adatokon túl a magyar eseményeknek is szerepe volt abban, hogy jelentős eséssel zártak az ázsiai tőzsdék.

A hétfői nyitást nagy izgalommal várták a befektetők, a forint ugyanis a múlt hét végén izgalmas napokat élt át: két fideszes nyilatkozat is arra utalt, hogy reális az államcsőd veszélye Magyarországon, ami csütörtökön és pénteken is lejtőre tette a magyar pénzt, szombaton pedig Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár pedig már arra kényszerült, hogy a piacok megnyugtatása érdekében kiálljon az előző kormány deficitcélja mellett.

Készül a csomag

Varga Mihály egyrészt kitartott amellett az állítás mellett, hogy az eredeti, 3,8 százalékos hiánycél tarthatatlan, azonban egyben amellett is hitet tett, hogy a kormány a cél betartására törekszik. Ennek elérésére szombaton egy rendkívüli, három napos kormányülés kezdődött, amely célja egy akcióterv elfogadása a pénzügyek stabilizálására. Ezzel kapcsolatban részletek még nem ismertek, de a Magyar Hírlap információi szerint a kormány gazdasági akciótervében többek között a banki különadó, a magánnyugdíjpénztárak államosítása, a minimálbér megadóztatása és a párhuzamosan működő közintézmények összevonása szerepelhet.

A nemzetközi piacokat leginkább érdeklő párhuzam a Görögországgal való példálózás, illetve az államcsőd emlegetése volt Kósa Lajos és Szijjártó Péter bejelentésében. Varga Mihály ezért kitért arra is, hogy a magyarországi 3,8 százalékos cél megingása és a 10 százalék fölötti hiányok között hatalmas a különbség. A görög párhuzam elvetése különösen azért lehetett fontos, mert a nemzetközi befektetők egyes kifejezésekre igencsak érzékenyek (a Concorde elemzőjének erről szóló videóját itt nézheti meg).

A magyar hiánycél tartása mellett szól az is, hogy csütörtökön Orbán Viktor brüsszeli látogatásakor José Manuel Barrosóval egyeztetett, ami után az Európai Bizottság elnöke azt nyilatkozta, hogy Magyarországnak folytatnia kell a pénzügyi egyensúly helyreállításának folyamatát. A nyilatkozat arra utal, hogy az unió nem engedi a hiánycél növelését, erről többet az EU és a Nemzetközi Valutaalap delegációjának hétfői tárgyalása után lehet majd tudni.

Az elemzők erősödéssel számoltak

A hétvégén az [origo] által megkérdezett elemzők még egyetértettek abban, hogy Varga Mihály szavai után erősödés jön majd a hétfői forintpiacon. Fórián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő elemzője szerint "látványosan", Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője szerint "biztosan, de csak lassan" erősödik vissza forint. Korábban még úgy nyilatkoztak elemzők, hogy határozott kiállásra lesz szükség a kormány részéről, különben jöhet a 300 forintos euró.

A Wall Street Journal terjedelmes írásban foglalkozott a magyar esettel, ami szintén abba az irányba mutatott, hogy a forint visszakapaszkodik a hétfői kereskedésben. Az amerikai lap idéz egy nemzetközi tisztviselőt, aki - a WSJ szerint - ismeri a magyar költségvetést és a kormány tárgyalásait az unióval valamint a Nemzetközi Valutaalappal, aki szerint a Fidesz kommunikációjában megjelenő 7-7,5 százalékos hiányszámok "abszolút félrevezetőek". A tisztviselő szerint, ha a kormány semmit se tenne, akkor is csak kicsivel haladná meg a hiány a 3,8 százalékot.

A tekintélyes lap szerint európai tisztviselők telefonáltak Budapestre és figyelmeztették a kormányt, hogy rakja rendbe a pénzügyeket. A "helyzetet ismerő" források szerint a forint csütörtöki és pénteki zuhanásakor európai tisztviselők telefonáltak Magyarországra, mivel attól tartottak, hogy egy újabb Görögországgal állnak szemben - de ezt az állítást a megszólaltatott tisztviselő cáfolta.

Az elmúlt hét forintviharának összefoglalóját itt találja meg.