Az unió és az IMF sem aggódik miattunk

Vágólapra másolva!
Jean-Claude Juncker, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának elnöke szerint a magyar gazdasággal kapcsolatos híresztelések inkább a piac idegességét jelzik. Az IMF szerint sincs ok aggodalomra velünk kapcsolatban, a magyar kormány azt fogja tenni, amit tennie kell.
Vágólapra másolva!

Csupán a pénzügyi piacokon uralkodó idegességet mutatják a magyar pénzügyi nehézségekre vonatkozó híresztelések, mondta Jean-Claude Juncker, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának elnöke hétfő esti luxembourgi sajtótájékoztatóján.

Megismételte, hogy "nem igazán" aggódik Magyarország miatt. A magyar helyzet semmilyen módon nem hasonlítható Görögországéhoz vagy bármely más országéhoz, hangoztatta a luxemburgi kormányfő. Juncker ugyanakkor utalt arra, hogy nagyobb "verbális fegyelemre" lenne szükség a tagországokban, elkerülendő a túlzott piaci reagálásokat.

Mint mondta, a piacokat az idegesség mellett nagymértékű ingatagság jellemzi, és ezt a valótlan "híresztelések mellett a kellően tiszteletben nem tartott verbális fegyelem" okozza. A kormányok maguk választják meg, miről és hogyan beszélnek, de Juncker szerint fontos lenne, hogy nagyobb mértékű fegyelemmel igazodjanak az európai uniós és európai központi banki iránymutatásokhoz.

Az unió és az IMF szerint semkell miattunk aggódni

Miután a nemzetközi sajtóban idézett elemzők az elmúlt napokban a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmakat említették a pénzügyi piacok idegességének egyik újabb okaként, hétfőn Luxembourgban az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) több magas rangú illetékese igyekezett bizonygatni, hogy a magyar helyzet nem ad okot a piacokon mutatkozó aggodalomra.

Az Európai Bizottság pénzügyi felelőse, Olli Rehn a miniszteri találkozó előtt szintén azt hangoztatta, hogy nem hasonlítható össze Görögország és Magyarország pénzügyi helyzete.

Túl sokat beszél a Fidesz

Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója pedig kijelentette, hogy nem lát semmilyen aggodalomra okot adó jelet a magyar gazdasági helyzetre vonatkozóan. Bizonyosságát fejezte ki, hogy az új kormány "azt fogja tenni, amit tennie kell".

Juncker már a találkozó előtt is arról beszélt, hogy egyáltalán nem lát semmi problémát Magyarországgal kapcsolatban. "Csak azt a problémát látom, hogy a magyarországi politikusok túl sokat beszélnek" - tette hozzá akkor.