Bíróság elé áll a milliárdokat elbukó bróker

Vágólapra másolva!
Nem csak Magyarország, hanem Németország is többnapos kormányülést tart a költségvetési gondok kezelése érdekében. Az uniós megszorítások a világgazdaság talpraállását veszélyeztetik, kedden pedig elkezdődik a hatalmasat bukó francia bróker pere Párizsban. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár egy speciális, kétnapos kormányülést hívott össze az ország költésgvetési problémáinak kezelésére - írja a BBC. (A magyar kormány a hétvégén jelentette be, hogy háromnapos rendkívüli kormányülést hívott össze hasonló céllal - erről itt olvashat részletesen.)

Berlin a szándékok szerint az uniós határérték, azaz a GDP 3 százaléka alá vinné a deficitet. A jelenlegi állás szerint a német büdzsé hiánya 86 milliárd euró lesz az idén, ami minden évben 10 milliárd euróval kellene csökkenteni 2016-ig.

A BBC szerint olyan felvetések merülhetnek fel, mint az útdíjak bevezetése, az adóemelés, illetve a jólét szolgáltatásojók visszavágása. Felmerülhet az egészségügyi kiadások visszafogása és a közfoglalkoztatotti létszám csökkentése is, de egyes német lapok szerint az sem kizárt, hogy a hadi kiadásokat fogják majd vissza.

A Reuters írása szerint a jelen állás szerint a világgazdaság elkerüli az újabb recessziót, de vannak komoly kockázati tényezők - az európai adósságválság, az amerikai foglalkoztatás alakulása és a túlfűtött kínai gazdaság esetleges visszaesése.

A megszólaltatott elemzők szerint komoly gazdaságpolitikai hibák kellenének ahhoz, hogy újra mínuszba menjen a világgazdaság. A szakértők szerint ilyen lenne, ha túl korán emelnék meg világszerte a kamatokat, illetve fognák vissza az állami kiadásokat és ösztönzéseket. Ezzel kapcsolatban már a héten döntések születhetnek, ugyanis összeül az Európai Központi Bank (EKB) és az angol jegybank is.

A reuters emlékeztet arra, hogy Görögország, Portugália, Olaszország és több európai állam már bejelentette a megszorításokat, Berlinben pedig épp most tárgyalnak a stabilizációs csomagról.

Kedden kezdődik Jérőme Kerviel pere Párizsban, a Société Générale banknak 4,9 milliárd eurós veszteséget okozó trader akár öt évet is kaphat - írja a Financial Times.

A 33 éves tőzsdei kereskedőt a börtönbüntetésen kívül 375 ezer eurós büntetésre és akár az okozott kár (4,9 milliárd euró) visszafizetésére is kötelezheti a bíróság.